друкувати


Компанія IBM розробляє найбільше сховище даних у світі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-29 04:00:02

Вчені дослідницького центру IBM Almaden в Сан-Хосе (Каліфорнія, США) розробляють найбільше у світі дискове сховище ємкістю 120 петабайт. Це приблизно в 8 разів більше найкрупнішого сучасного проекту.

Сховище, швидше за все, використовуватиметься для зберігання даних, що стосуються кліматичних моделей, а також даних з різних медичних і біологічних досліджень. Можливо, система створюється на замовлення відразу декількох компаній, що мають спільні інтереси.

Для зберігання інформації були обрані традиційні жорсткі диски. Для того, щоб зібрати масив з 200 тис. вінчестерів - саме стільки включає система - ученим довелося вирішити ряд проблем. По-перше, вони сконструювали ширші стійки, щоб в кожну з них помістилися більше накопичувачів. По-друге, замість повітряного охолоджування - яке тут виявилося неефективним - було використане водяне.

Для того, щоб захистити дані від збоїв учені застосували стандартний метод резервування на декількох накопичувачах, але і тут не обійшлося без нововведень - спеціальні технології у разі збоїв дозволяють системі продовжувати роботу практично без зниження продуктивності. Коли з ладу виходить який-небудь жорсткий диск, після його заміни, дані на ньому починають відновлюватися поступово. Якщо ж збій торкнувся декількох накопичувачів, швидкість відновлення зростає для того, щоб не виник брак даних.

Джерело: Освітній портал