друкувати


Як Коломия відзначила День міста 19 серпня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-22 12:00:05
  • Коломия святкує своє 770-річчя. Урочистості з цієї нагоди відбулися у центрі міста.
  • До міста на святкування приїжджають делегації із різних країн світу.
  • Пасічники відзначають своє свято. Біля Писанки вони виставляють свою продукцію.
  • Біля пам’ятника Степанові Бандері відбувся мітинг до 20-ї річниці встановлення монументу.
  • «Літописна Коломия» зібрала поціновувачів книг на виставку продаж.
  • До ювілею міста видали живописний альбом «Коломия».
  • Церкві села Спас виповнилося 200 років. З цієї нагоди в селі пройшли урочистості.

19 серпня Коломия відзначає 770-ліття із дня першої літописної згадки. Історія стародавньої Коломиї, особливо її долітописна доба, сягає глибини тисячоліть. Археологи виявили на околицях сучасного міста пам’ятки, які підтверджують, що майже 6 тисяч років тому у цій місцевості жили племена, які залишили після себе відому трипільську культуру. Археологічні знахідки разом з пісенними джерелами засвідчують, що Коломия належить до найдавніших галицьких міст. Перша літописна згадка про Коломию в Галицько-волинському літописі датована 1241 роком. Оскільки день народження Коломиї збігається із Днем престольного празника Преображення Господнього, то і назва події відповідна: "На Спаса – до Коломиї!

19 серпня в Україні відзначають День пасічника. По всіх містах і селах ярмаркують бджолярі, пригощаючи людей своєю продукцією. Виключенням не стала і Коломия. На площі перед музеєм писанкового розпису відбулось уже традиційне міськрайонне свято пасічника.

На відзначення 770-ої річниці першої писемної згадки про Коломию та святкування «Смачного Спасу» з’їжджаються гості з України та з-закордону. До міста над Прутом завітали делегації Польщі, Канади, Німеччини та Росії. Останню на кордоні Коломийського та Снятинського районів разом з головою райдержадміністрації Михайлом Негричем зустрічав Богдан Малецький.

19 серпня минає 20 років від дня встановлення в Коломиї пам'ятника Степанові Бандері. Провідника ОУН-УПА вшанували на урочистому мітингу. Спогадами про події 20-ти літньої давності поділилися очевидці. Слухали їх і наші журналісти.

З нагоди дня міста на площі перед Народним домом пройшла виставка-продаж книг під іменням «Літописна Коломия». Перехожі могли познайомитися із виданням про писанкове місто та придбати щось для своєї домашньої бібліотеки.

«Коломия». Під такою назвою у музеї історії міста презентували живописний альбом про столицю Покуття. Ініціатори видання - культурологічний проект «Наше місто», відділ культури і туризму, музей історії та міська рада. Приурочена презентація альбому 770-річчю першої літописної згадки про Коломию.

У Спасі відзначають святкування 200-річчя церкви Переображення Господнього. З нагоди знаменної дати до села привезли мощі Андрія Первозваного та чудодійну ікону із Погоні. На Богослужіння приїхало багато священиків. Відзначити знаменну дату прийшло практично все село.

Товариський матч з футболу між ветеранами команд „Сільмаш” Коломия та „Динамо” Київ відбувся в Коломиї. Його традиційно приурочили Дню міста. Серед вболівальників, які мали змогу спостерігати за насиченою грою легендарних гравців, були і наші журналісти. Приурочили Дню міста ще кілька спортивних турнірів. Традиційно міська рада організувала міні-футбол між школярами. Паралельно футболу проходив і великий теніс на кортах. Найкращі спортсмени мали змогу вчергове довести свій професіоналізм.

Завершилася обласна програма «Чорний ліс» у Слободі. За 10 днів юнаки та дівчата виконали понад 20 завдань та конкурсів. За перемогу в них отримували певну кількість балів. На закритті відзначили всі команди, що брали участь у програмі. Три з них визначені переможцями.

До уваги гостей фестивалю "Смачний Спас"! Автобуси до Спасу відправлятимуться щопівгодини від зупинки на вулиці Грушевського, біля Святомихайлівської церкви.

Джерело: НТК