друкувати


Державний земельний кадастр України буде у вільному доступі в Інтернеті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-18 01:40:39

З 1 січня 2013 року на сайті Держземагентства будуть оприлюднені відомості про земельний кадастр в онлайн-режимі.

Про це заявив глава Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко.

"Вже з 1 січня 2013 року усі відомості Державного земельного кадастру, окрім секретної інформації і персональних даних землевласників і землекористувачів, підлягають публікації в он-лайн режимі на офіційному сайті Держземагентства.

Пошук, перегляд, копіювання і роздрук цих відомостей здійснюється на основі поширених веб-оглядачів без будь-яких обмежень.

Безкоштовно можна проглянути такі відомості, як кадастрові номери земельних ділянок, межі, цільове призначення, форма власності, обмеження у використанні, дані кількісного і якісного обліку земель", - повідомив Сергій Тимченко.

Для банків і землевпоряджувальних організацій планують надавати детальнішу інформацію платно.

"Платною буде більше поглиблена інформація, необхідна для використання банками, нотаріатом, землевпоряджувальними організаціями. Це відомості про нормативну грошову оцінку, земельні угіддя, частини ділянки, на які поширюється дія сервітута або договору суборенди, координати поворотних точок меж об'єктів кадастру, опис грунтів, надр і так далі", - сказав Сергій Тимченко.

На думку Сергія Тимченка нововведення виключить необхідність звертатися в земельні органи за довідками.

"Завдяки єдиній автоматизованій системі людині при оформленні угод вже не доведеться звертатися в органи земельної сфери для отримання витримок і інших довідок. Нотаріус сам зможе зайти у базу даних і викачати усі необхідні документи", - пояснив Сергій Тимченко.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович 2 серпня підписав закон України "Про Державний земельний кадастр", повідомили у прес-службі глави держави.

Відповідний закон Верховна рада прийняла сьомого липня, яким, зокрема, передбачається скасування з 2013 року державних актів на право власності на земельні ділянки.

Згідно із ухваленим актом, державний земельний кадастр - це єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.

Джерело: ТСН