друкувати


ОПОРА розповіла про перебіг вступної кампанії у Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-16 04:20:11

16 серпня 2011 року на прес-конференції, що відбулась Івано-Франківському Регіональному туристично-інформаційному центрі, Іван Маруняк координатор Громадянської мережі ОПОРА на Прикарпатті розповів журналістам про перебіг вступної кампанії у Івано-Франківську, а також окреслив основні проблемні моменти цьогорічного вступу.

Під час громадського спостереження за вступною кампанією на Прикарпатті серйозних зауважень до роботи приймальних комісій вишів не виникало. В порівнянні з минулим роком такого явища як черги біля приймальних комісій, вже не було, це не лише завдяки збільшеному терміну прийому документів, але й завдяки належній підготовці університетів до вступу. Так само чітко дотримувались всіх норм під час коригування списків рекомендованих до зарахування, і щодо цього спостерігачами порушень чи зловживань не було зафіксовано.

Відкриті дані системи «Конкурс» свідчать про те, що піком активності абітурієнтів, що вступали в Івано-Франківські виші, був період від 7 до 15 липня, за який майже 70 % абітурієнтів подали заяви. Найвищий середній прохідний бал на місця держзамовлення у Івано-Франківському національному медичному університеті, він становить 728,1, за ним іде Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника – 664,1 та Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу - 655,5.

Якщо до роботи університетів зауважень не виникло, то організації вступної кампанії профільними міністерством вони є. Перше стосується порушення рівних умов вступу через застосування різних правил для різних категорій абітурієнтів. Так, цього року крім того, що діють сертифікати ЗНО попередніх років, запровадили ще й вступ за результатами вступних випробувань для тих абітурієнтів, що закінчили школу у 2007 і раніше. Такий підхід до вступу ставить абітурієнтів в нерівні умови, адже хтось може вступати без ЗНО, хтось може використовувати найкращі результати із сертифікатів ЗНО різних років, а цьогорічні випускники такого вибору позбавлені. Крім того, якщо мова йде про сертифікати ЗНО, то порівнювати сертифікати різних років зовсім некоректно, оскільки бал сертифікату зовнішнього незалежного оцінювання є рейтинговим і не вимірює абсолютних знань учасника тестування.

Не менше зауважень і ще більше запитань у Громадянської мережі ОПОРА викликає розподіл місць державного замовлення Мiнiстерством освiти і науки, молоді та спорту України. Нам так і не вдалося через інформаційний запит отримати повний текст наказу профільного міністерства щодо розподілу державного замовлення з усіма додатками, в яких деталізовано дані. Листом профільне міністерство відповіло, що державне замовлення коригується відповідно до конкурсної ситуації вступної кампанії та натякнуло, щоб ми подібну інформацію шукали на сайтах вишів та у системі «Конкурс». Це свідчить про те, що даний процес для громадськості закритий, а коригування обсягу державного замовлення відбувається у «ручному режимі».

Дивує спостерігачів і те, що «Електронний вступ», яким скористалися близько 10% абітурієнтів, профільне міністерство вважає ефективним нововведенням. Крім того, що дана система довіри у абітурієнтів не викликала, вона ще й не зовсім гармонує з Умовами прийому до ВНЗ, де чітко вказано, що абітурієнт подає заяву особисто, оскільки право на освіту є особистим немайновим правом фізичної особи. «Електронний вступ» не дозволяє ідентифікувати особу яка заповнила електронну заяву і відповідно забезпечити це право. Крім того, при вступі абітурієнт своїм особистим підписом підтверджує згоду на оприлюднення результатів ЗНО, а це через «Електронний» вступ зробити неможливо. Що стосується роботи приймальних комісій із даною системою, то захвату у них вона теж не викликає, оскільки жодним чином не зменшила навантаження. Автоматичне перенесення даних із «Електронного вступу» до системи «Конкурс» відсутнє, тому обробка електронної заяви займає майже стільки часу, як і обробка звичайної заяви.

Графіки, діаграми

За детальнішою інформацією звертатися: Іван Маруняк, тел. (063) 628 67 68, E-mail: i.marunyak@opora.org.ua

Довідково: Метою проекту «Громадське спостереження за вступної кампанією 2011 року», що здійснюється  Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Освітньої Програми Міжнародного Фонду «Відродження» та Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (Альянс USETI), є об’єктивна оцінка проведення вступної кампанії 2011 року та сприяння захисту прав абітурієнтів.