друкувати


Коломийські гурмани скликають свято

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-13 12:00:44

21 серпня в  селі Спасі Коломийського району відбудеться другий відкритий фестиваль автентичної карпатської кухні «Смачний Спас». Принципово підтримуючи органічний рух, організатори свята гарантують гостям екологічну їжу і сільгосппродукцію на ярмарку,  цікаву етнографічну програму, а також виставку народних майстрів та демонстрацію альтернативних енергоощадних технологій — екологічних систем опалення, водяних і сонячних колекторів.

Торік фестиваль у Спасі відвідали представники більше 15 країн світу. Село, що є взірцем екологічно-органічного поселення, викликає зацікавленість і своїми прадавніми стравами,  котрі  скуштувати можна і нині, як от уже розкручену спаську замащінку, що чи не першою ввійшла до рукописної книжки «Родинна кулінарія», яку почали писати на минулому фестивалі. Цю живу енциклопедію натуральної і поживної їжі продовжуватимуть писати. Шанс потрапити на її сторінки має кожна господиня, котра приготує автентичну страву і представить її на суд фестивалю.

Цього разу гостям фестивалю обіцяють не лише кухню Коломийщини, а й закарпатські баррачі, чернівецькі млинці, львівські пироги на парі та найкраще з європейської кухні. А досягненням, гідним Книги рекордів Гіннесса, буде грибна юшка  від господинь з Печеніжина.

Спасівці пишаються своїми майстрами, котрі роблять надзвичайно смачну ковбасу. Знаний місцевий фахівець з виготовлення ковбас Богдан Чукор напередодні фестивалю провів для журналістів майстер-клас із виготовлення спаської ковбаси. Він каже, що у підвішеному стані ця закопчена смакота  може зберігатися цілий рік. Для косарів вона — найкращий «перекус» у важку пору жнив, а взимку — енергетична пожива, що активізує захисні сили організму, бо в рецептурі — багато часнику, різних перців і натурального сала.

Фестиваль «Смачний Спас» цього року приурочено до двох історичних дат — 20-ліття незалежності України та 200-ліття місцевої церкви Преображення Господнього,  каже ініціатор фестивалю, голова асоціації «Чиста флора» Михайло Стовп’юк. Організатори свята не відкривають усіх планів фестивальних днів, однак  переконують, що буде смачно і весело. Словом, Спас на один день перетвориться на країну гурманів.

Автор: Леся ТУГАЙ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА