друкувати


За отруєння — відповідальність перед Законом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-05 01:15:57

Останнім часом значно почастішали випадки харчових отруєнь, пов’язаних із уживанням бактеріально забруднених продуктів харчування. Найчастіше спалахи харчових отруєнь виникають у літній період, коли на прилавках ринків з’являється ягоди, овочі і фрукти. Також літо — це пора великої кількості молока та молочних продуктів. У спекотні дні людина споживає велику кількість води. Тоді ж відбувається чимало весіль та інших урочистих заходів. І саме у цей час збільшується кількість гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Від початку літнього періоду в Україні почастішали випадки спалахів гострих кишкових інфекцій. Із початку року на території нашої області та у районі не було зареєстровано спалахів гострих кишкових інфекцій, проте, рівень захворюваності зріс на 31,8%. Зокрема, за шість місяців цього року у місті зареєстровано 2 випадки шигельозу, 3 випадки сальмонельозу та 110 випадків гастроентероколітів. Однак, літо — триває, і теплі дні повинні загострити увагу мешканців міста і району на необхідності профілактики гострих кишкових інфекцій.

Особливу увагу слід надати організації масових заходів: весіль, ювілеїв, проводів в армію тощо. Якщо не дотримуватися вимог гігієни на цих заходах, може отруїтися велика кількість людей.

Основними причинами спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у побуті є залучення до приготування страв на урочистості випадкових осіб, недотримання елементарних правил особистої гігієни, технології приготування страв, зберігання продуктів харчування в антисанітарних умовах та без холодильників.

Факторами передачі інфекції найчастіше стають салати, холодці, заливні страви, фарширована риба, кондитерські вироби з кремом, які готують із надлишком та зберігають тривалий час, що призводить до накопичення збудників інфекційних хвороб у продуктах.

Щоб уникнути спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь під час проведення масових святкувань, слід при приготуванні страв дотримуватися елементарних правил особистої гігієни, оскільки кишкові інфекції передаються від хворої людини до здорової через брудні руки; дотримуватися термінів зберігання харчових продуктів у холодильнику, для приготування страв — використовувати питну воду з системи централізованого водопостачання, перед приготуванням став кухарі повинні пройти бактеріологічне обстеження у райсанепідстанції.

Крім цього, організатори масових заходів повинні знати, що, згідно зі статтею 48 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення” від 24.02.2004 року, вони несуть цивільно-правову відповідальність. Це означає, що при порушенні санітарного законодавства, яке призвело до захворювання, отруєння чи смерті людей, організатори масових заходів зобов’язані відшкодувати збитки громадянам, а також — компенсувати додаткові витрати санітарно-гігієнічній службі на проведення санітарних та протиепідемічних заходів та витрати лікувально-профілактичних закладів на надання медичної допомоги потерпілим.

Щоб уникнути цих неприємностей, краще проводити урочисті заходи у закладах громадського харчування та дотримуватися погодженого у райсанепідстанції асортименту страв.

Тож, дотримуючись цих порад, спалахи та харчові отруєння у побуті можна попередити.

Джерело: Газета ВІКНА