друкувати


Триває підготовка до фестивалю «Смачний Спас»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-04 05:15:11

4 серпня 2011 року голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич провів черговий оргкомітет з підготовки до ІІ Регіонального відкритого фестивалю автентичної карпатської кухні «Смачний Спас».

Фестиваль автентичної карпатської кухні «Смачний Спас» проводиться Коломийською районною державною адміністрацією, районною радою, асоціацією «Чиста Флора», Спаською сільською радою в рамках святкування 20-ї річниці незалежності України.

Мета фестивалю - збереження і розвиток автентичної культури харчування, популяризація і стимулювання розвитку сільського туризму, відродження місцевих традицій, ремесел, розкриття творчого потенціалу села, селища в обрядових дійствах, звичаях, народних піснях, музиці, виявлення талановитої сільської молоді, посилення впливу традиційної народної культури на формування національної свідомості молодого покоління, налагодження творчих і ділових контактів, привернення уваги громадськості та зарубіжжя до нашого регіону задля його всебічного розвитку.

На фестивалі планується представити традиції автентичної кухні, мистецькі колективи, народні ремесла гуцульських та покутських сіл Коломийщини і сусідніх районів області: Снятинського, Надвірнянського, Косівського, Верховинського, Городенківського, Тлумацького, Тисменицького та міста Яремче.

Вимоги до облаштування фольклорно-музичного подвір'я:

- виготовлення арки з назвою району (села);
- відгородження подвір'я (тин, паркан);
- використання атрибутів сільського обійстя (криниця, лавки, верети, глиняний посуд, сільськогосподарські знаряддя праці та предмети побуту);
- альбоми, буклети, друкована продукція про район (село);
- ґазди і ґаздині подвір'я в національному одязі;
- подвір'я представити музиками чи народними співанкам;
- представлення страв кухні, характерної для району (села).

Обов’язковим елементом є презентація автентичної їжі. Для участі у конкурсі «Країна гурманів» подається одна страва з описом складу та рецептури приготування. Вимоги конкурсу - місцевий кулінарний рецепт; страва, яка є візитною карткою даної місцевості.

На конкурс виставляється тільки одна страва, приготовлена в день конкурсу чи напередодні в такій кількості: 10 порцій для дегустації плюс продаж для туристів. Інші страви теж повинні бути присутні в оглядовій садибі.

На фестиваль запрошуються фольклорно-етнографічні колективи та виконавці, в репертуарі яких є твори обрядової, побутової тематики (в основі яких оспівуються страви національної кухні).

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА