друкувати


У кінці тижня очікуються магнітні бурі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-04 05:00:54

Спалах, що відбувся на Сонці у вівторок, призведе 4-5 серпня  до магнітної бурі на Землі, повідомив керівник центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль (ІЗМІРАН) Сергій Гайдаш.

"Двадцять сьомого числа (липня - ред.) був спалах класу M.9, і сьогодні був спалах класу M.3. Причому, якщо перший спалах був дуже коротким - він тривав усього 8 хвилин, просто "блимнув", то другий триває досі, і супроводжувався викидом сонячної плазми, спрямованим, у тому числі, і в нашу сторону ", - сказав Гайдаш.

Спалахи на Сонці в залежності від потужності рентгенівського випромінювання поділяються на п'ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановатт на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в десять разів.

"Десь у кінці дня 4 і 5 серпня очікується мала магнітна буря, хоча вона може стати й великою", - зазначив співрозмовник агентства.

Він пояснив, що таке підвищення активності, яке почалося з 26 липня, нормальне для нинішнього періоду "життя" Сонця. Швидкість корональних викидів, що супроводжували спалах, за його словами, досягла 1,1 тисячі кілометрів за секунду.

Джерело: Gazeta.ua