друкувати


На 82-му році обірвалася струна життя композитора Богдана Юрківа

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-03 01:00:00

З глибоким сумом сповіщаємо, що на 82-му році обірвалася струна життя композитора, заслуженого працівника культури України Богдана Юрківа, людини, легендарної у мистецькому світі Прикарпаття.

Півстоліття він працював художнім керівником Івано-Франківського центрального народного дому. Створив вокальні ансамблі "Смерічка" та "Черемош". Був керівником хорів у селах Загвіздя і Павлівка, концертмейстером хорової капели заводу "Промприлад" та ансамблю "Любисток".

Щедрий і безцінний творчий спадок Богдана Юрківа — його пісні. Їх близько вісімдесяти. Серед них такі широко відомі як "Любисток", "А Черемош плине", "Росинка", "Карпатські смереки", "Рідне село", "Карпатська чічка", "Перехожа", "Матусенька", "Лист до матері", "Зоряна". Вони мають самобутнє звучання, перегукуються з народно-пісенними мотивами, відлунюють чарівною фольклорною первозданністю, багатою колористичною гамою.

Богдан Михайлович мав шляхетну душу, обожнював красу, зреалізувався і як здібний художник-пейзажист.

У стосунках був на рідкість вихованим — то вроджена ввічливість серця, доброзичливим і безвідмовним. Тихим, як літній дощ… Ніколи не просив допомоги, хоч сам був готовий на неї завжди. І тихо пішов з життя.

В особі Богдана Юрківа обласне радіо втратило щирого і доброго друга, привабливу постать, визначальні риси якої можуть бути еталоном поведінки і в житті, і в мистецтві.

Прощання з покійним відбудеться у середу, о 12 годині, в Будинку трауру по вулиці Ребета.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК