друкувати


Україна в 17 разів збільшила експорт овочів у Росію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-02 01:15:21

Високі темпи розвитку плодоовочевого бізнесу в Україні дозволяють їй нарощувати присутність на ринках СНД. Зокрема за останні 5 років обсяги експорту овочевої продукції в Росію з України збільшилися в 17 разів.

На сьогоднішній день виручка українських експортерів овочів від поставок в Росію досягає 80 млн дол.

Завдяки цьому Україна увійшла до сімки найбільших постачальників агропродукції, випередивши такі країни, як Іспанія, Єгипет, Бельгія, Франція та Німеччина.

На сьогоднішній день основною статтею експорту до Росії з Україною є тепличні овочі. Україна постачає Росії томатів майже на 47 млн дол. та огірків на 14 млн дол.

Значною, але поки нестабільної статтею експорту є цибуля ріпчаста. Зростають поставки овочів борщового набору і заморожених овочів.

У сезоні-2011/12 обсяги постачань свіжої та замороженої плодоовочевої продукції з України до Росії можуть істотно збільшитися завдяки прогнозам значного зростання виробництва і зниження цін на овочі.

Крім того, очікується розширення географії українського експорту овочів.

Як повідомлялось, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що Україна може непогано поповнити бюджет через різкий стрибок світових цін на продукти харчування.

"Якщо світові ціни на продукти харчування виростуть, то в Україну збільшиться приплив коштів від продажу агропродукції, якщо, природно, не будуть введені експортні обмеження, на кшталт зернових квот", - вважає він.

Джерело: ТСН