друкувати


«Ковчег-2011» готовий до старту

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-07-23 10:00:59

Бог є одним для всіх, а громадянське суспільство слід будувати понад етнічними різницями, - переконані організатори міжнародного релігійного молодіжного семінару «Ковчег 2001 – Діти єдиного Бога», який пройде з 27 липня по 4 серпня в Яремчі.

Захід відбудеться з ініціативи Генерального консульства Республіки Польща в місті Львові спільно з Федерацією польських організацій України, Центром вивчення Холокосту «ТКУМА» (м.Дніпропетровськ), Українським католицьким університетом та Палацом культури ім. Гната Хоткевича (м.Львів) за підтримки Фонду «Допомога полякам на Сході» та Американського єврейського розподільчого комітету «Джойнт» у Дніпропетровську та Києві.

Це вже вшосте «Ковчег» прийме на борт своїх «пасажирів». Традиція його проведення бере початок з 2006 року, і відтоді зібрання відбувались щороку. Попередні п’ять семінарів проходили в Унівській лаврі, де в роки другої світової війни місцеві греко-католицькі священики рятували від газових камер єврейських, польських та українських дітей. Тематикою попередніх семінарів були переважно питання драматичної спільної історії українського, польського та єврейського народу. Цього ж року зі зміною місця проведення зібрання зміниться і його формат. Учасники цьогорічного «Ковчега» вчитимуться долати існуючі стереотипи і упередження, насамперед національного та релігійного характеру, а допомагати їм в цьому будуть відомі історики, психологи, літератори та громадські діячі, серед яких: Барбара Вайгль, Марія Ціхонь-Бітка (Польща), історики Арон Вайс (Ізраїль), Ярослав Грицак та Ігор Щупак (Україна), філософ Мирослав Маринович, психотерапевт та громадський діяч Семен Глузман, директор благодійного фонду «Хесед Ар’є» Адель Діанова, голова Федерації польських організацій України Емілія Хмельова та інші, які прочитають «ковчегіцям» цикл лекцій та тренінгів, проведуть разом з ними дискусії на тему семінару.

Автор: Сергій БІЛИЙ