друкувати


В Коломийському районі у розпалі жнива

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-07-19 05:15:23

Після тривалого похолодання і затяжних дощів в Коломийському районі відчули, що таке липнева спека. Гаряча пора настала і в хліборобів, для них важливо не змарнувати жодну гожу годину, отож від світання і до смерку ведуться в полі роботи.

У розпалі жнива в таких господарствах, як ПСП «Нова-ера-2000», АТЗТ «Степан Мельничук», ПАФ «Незалежність», ТзОВ «Джерело», дослідній станції. Завершили збір зернових ПСП «Нова ера-2000», АТЗТ «Степан Мельничук». Збір урожаю – це своєрідний підсумок за рік, аналіз підходів до ведення рослинництва, оцінка застосування новітніх технологій, правильності стратегій керівництва.

У Коломийській дослідній станції обмолотили насіння багаторічних злакових трав, які використовуються для закладки культурних пасовищ, сіножатей. Без цього неможливе вирішення актуального нині питання відродження та розвитку тваринництва як у нашій області, так і в Україні. Вже зібрано понад 60 т насіння ріпака сорту Дангал селекції Івано-Франківського інституту АПВ. На черзі – збирання озимого ячменю сорту Борисфен (його насінництво розпочали торік), нових сортів пшениці-дворучки Зимоярка, ярої пшениці Струна Миронівська, ярого ячменю Сонцедар та ін.. Попитом користується сорт озимого жита Верасень (білоруської селекції).

Дослідна станція веде насінництво 21 культури, 26 сортів зернових, зернобобових, технічних культур і багаторічних трав власної селекції та інших інститутів – оригінаторів сортів. Оновлення асортименту насіння вискоих репродукцій дає змогу збільшити врожайність та виробництво зерна на 20-25%. Це забезпечує проведення сортозаміни та сортооновлення в сільськогосподарських підприємствах усіх форм власності та господарювання. Щорічно тут реалізують 300-350 т насіння високих репродукцій з наданням науково-методичної та технологічної допомоги і великим сільськогосподарським підприємствам, й індивідуальним власникам.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА