друкувати


Ювілейна виставка Володимира Ворончака «Вогняне диво…»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-07-15 05:15:03

15 липня 2011 року в Коломийському Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського відбулася ювілейна виставка «Вогняне диво…» заслуженого майстра народної творчості України, відомого майстра різьблення по дереву, бондарства та випалювання Буковини Володимира Ворончака та Надії Ворончак (текстиль, авторська техніка).

Відомий на Буковині майстер художнього різьблення, бондарства та випалювання Володимир Ворончак народився 23 серпня 1951 року в м. Хоростків Гусятинського району Тернопільської області. У 1975 році закінчив Вижницьке училище прикладного мистецтва (художня обробка дерева). Працюючи викладачем, одночасно навчався в Одеському педагогічному інституті ім.. К. Ушинського. Вивчаючи багаті мистецькі традиції народних майстрів Гуцульщини та Буковини, він наполегливо шукав свою стежину. Він – один із найкращих учнів відомого річківського майстра художнього випалювання І. Ю. Грималюка. Майстерно володіючи технікою формотворення традиційних давніх предметів вжитку, майстер постійно привносить в загальновідомі предмети власне бачення форми, декору та їх життя в сучасному побуті. В. Ворончак – майстер різьблення, в його доробку декоративні тарелі, скриньки, свічники-трійці. З 2003 року – член НСМНМУ, з 2005 року – заслужений майстер народної творчості України, голова Буковинського осередку НСМНМУ (м. Вижниця), директор Вижницької художньої школи (1993). З 1979 року Володимир Ворончак учасник обласних, всеукраїнських, міжнародних виставок, симпозіумів, ярмарок і фестивалів. Відзначений багатьма почесними нагородами. Займається оформленням книг та збірок, є автором низки статей про народне мистецтво. Твори митця зберігаються у НМНМГП ім.. Й. Кобринського, музеї НСМНМУ, у художньому та краєзнавчому музеях м. Чернівці, у приватних колекціях України та за кордоном.

На виставці також представлені понад 30 творів дружини митця, Надії Ворончак. Накидки на великодні кошики, різноманітні сервети, жіночі святкові шалі та прикраси виконані в авторській техніці. Майстриня в декорі використовує орнаментику не тільки Буковини, але й гуцульські, польські, румунські мотиви.

Вона постійно експериментує, шукає свою власну стежину в творчості. Учасниця різноманітних виставок, фестивалів. Це її перша презентація в залах Коломийського музею.

На відкриття виставки прибуло багато друзів та побратимів, а також гостей з Косівщини та Вінниччини. Запрошені дарували щирі слова вражень від побаченого, квіти та подарунки. За яскраву колоритну виставку дякувала художниця з Коломиї Ганна Вінтоняк.

Від імені голови Коломийської районної державної адміністрації вітання передала директор центральної районної бібліотеки Орина Бирчак, подарувала презентаційну книжку "Барви Коломийщини", вручила грамоту голів райдержадміністрації та районної ради за збереження звичаїв, традицій, обрядів українського народу, вагомий внесок у розвиток української культури та з нагоди відкриття виставки «Вогняне диво…».

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА