друкувати


На вогневих рубежах західного регіону

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-07-07 09:00:39

У військових частинах 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України тривають практичні заняття з бойової підготовки для військовослужбовців 128-ої та 24-ої окремих механізованих бригад.

Так, на Закарпатті військовослужбовці окремого гірсько-піхотного батальйону здійснили вихід на Ужгородську ділянку полігону, де з ними проводяться заняття з вогневої, спеціальної, тактико-спеціальної, гірської та технічної підготовок.

За словами заступника командира з виховної роботи майора Сергія Колесника до заходу залучено військовослужбовців однієї гірсько-піхотної роти та роти вогневої підтримки.

– Впродовж тижня, в гірських умовах, військовослужбовці строкової служби, які вже відслужили майже по вісім місяців продовжують вдосконалювати набуті спеціальні навички. Звичайно, спочатку вони їх отримували в частині, зокрема, в класі гірської підготовки, потім відпрацьовували їх на відповідно обладнаному гірському тренажері, а лише згодом, пройшовши ці етапи, перейшли до безпосереднього відпрацювання способів дій в горах на полігоні. Свою специфіку мають і звичні для, так би мовити “рівнинних” стрільців, вправи стрільб, в яких важливу роль відіграють відстані та градуси кутів розташування цілі у горах...

Аби захід пройшов без пригод командир окремого гірсько-піхотного батальйону підполковник Олександр Зима закликав увесь задіяний особовий склад до уважності та виваженості в діях, особливо акцентував увагу на заходах безпеки під час виконання вправ стрільб з озброєння бойових машин піхоти, – зазначив офіцер.

А поруч з піхотинцями, під керівництвом командира окремого танкового батальйону підполковника Олександра Паламарчука, вправляються у виконанні вправ стрільб з озброєння танку, стрілецької зброї та заняття з тактичної підготовки і воїни-танкісти.

– Такі заняття проводимо згідно відповідних керівних документів один раз на місяць – розповів підполковник Олександр Паламарчук. – Цього разу на полігоні задіяні підрозділи 3-ох танкових рот. Основною метою цього виходу є виконання вправ стрільб з озброєння танку Т-64 вкладним стволом. а також виконання вправ стрільб зі стрілецької зброї АК-74. Впродовж трьох тижнів місця ми навчаємо особовий склад у вогневих та тактичних класах, а завершуємо його таким от виходами з використанням техніки, навчально-бойової групи, тактичних полів, під час яких екзаменуємо військовослужбовців та визначаємося із тим, як ними засвоєно матеріал і які коректури потрібно внести під час подальшого навчання. Хочу відзначити, що під час виконання вправ стрільб зі стрілецької зброї АК-74 мене приємно здивувало молоде поповнення, яке прийшло до нас цієї весни – хлопці відстрілялися на позитивні оцінки. На мою думку цьому сприяло те, що усі вони пройшли добру підготовку під час навчальних зборів, які у нас в бригаді проходили у двох гарнізонах – Виноградівському та, власне, в Ужгородському протягом травня-червня цього року.

За словами заступника командира 128-ої окремої механізованої бригади підполковника Віктора Нагайка за тиждень до виходу підрозділів у поле була проведена масштабна підготовка різноманітних керівних документів, особового складу, озброєння і військової техніки, навчально-матеріальної бази.

– Наприкінці минулого тижня проводився попередній огляд готовності, а вже 4 липня, остаточний стройовий огляд та переміщення військовослужбовців на полігон для підготовки озброєння та військової техніки до проведення занять, – зазначив підполковник Віктор Нагайко.

Крім, того в пункті постійної дислокації бригади, командири окремого механізованого батальйону та розвідувальної роти бригади проводять теоретичні заняття з вогневої, тактичної, технічної та спеціальної підготовок.

***

На навчально-тренувальному комплексі 24-ої окремої механізованої бригади “Вербляни”, що розташований на Міжнародному центрі миротворчості та безпеки у Львівській області, під керівництвом командира танкового батальйону майора Олександра Ковтуна з військовослужбовцями теж проводяться практичні заняття з вогневої, технічної, тактичної та інженерної підготовок.

За словами заступника командира 24-ої окремої механізованої бригади підполковника Володимира Яцківа протягом польового виходу з військовослужбовцями управління танкового батальйону проведуть практичні заняття під час яких кожного з них перевірять на знання положень курсів стрільб та вимог заходів безпеки під час проведення стрільб. Крім того, вони складуть заліки з розбирання (збирання) АК-74, спорядженням магазину набоями, поуправляються в навичках прицілювання і своїх діях зі стрілецькою зброєю під час стрільби.

Загалом, до занять з бойової підготовки у військових частинах 13-го армійського корпусу залучено майже три сотні військовослужбовців, які проживають на полігонах та майже сотня тих, які підвищують свої знання та навички на навчальних місцях обладнаних безпосередньо у військових частинах.

Автор: Підполковник Віталій ІВАНОВ, майор Віктор ШУБЕЦЬ