друкувати


ОПОРА: Про підсумки моніторингу ЗНО на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-07-01 02:10:53

1 липня 2011 року Іван Маруняк провів у Івано-Франківському Регіональному туристично-інформаційному центрі прес-конференцію Громадянської мережі ОПОРА, присвячену підсумкам моніторингу ЗНО на Прикарпатті.

У ході громадського спостереження представники Громадянської мережі ОПОРА спостерігали за тестуванням з української мови та літератури на 75% пунктів тестування, за тестуванням з Історії України на 50 % пунктів тестування і за тестуванням з інших предметів на 25% пунктів тестування. Порівнюючи рівень проведення ЗНО з попередніми роками, слід зазначити, що він значно зріс. Тут дається взнаки попередній досвід персоналу пунктів тестування, зокрема відповідальних за пункт тестування.

Але незважаючи на це, певні недоліки у проведенні ЗНО все ж таки були зафіксовані, та не з вини Івано-Франківського РЦОЯО. Однією з них є недостатньо ефективна форма доставки сертифікатів ЗНО через Укрпошту. Недоставлений сертифікат ставав перешкодою абітурієнтам у потраплянні на пункт тестування для проходження тестування. Спостерігачі ОПОРИ також неодноразово фіксували факти використання мобільних телефонів персоналом, що організовував ЗНО. Найбільше це стосується чергових у пункті тестування, які чи то через недостатню поінформованість, чи через інші причини ігнорували норму про заборону використання мобільних телефонів. Враховуючи те, що випадки користування мобільними телефонами створюють імовірну загрозу витоку інформації щодо змісту тестових зошитів, Громадянська мережа ОПОРА рекомендує наступного року при підготовці персоналу звертати додаткову увагу на заборону використання мобільних телефонів персоналом пункту тестування.

Ще однією суттєвою проблемою проведення ЗНО є неявка абітурієнтів на тестування, яка завдає державному бюджетові фінансових втрат. Минулого року неявкою на пункти тестування, що входять до компетенції Івано-Франківського РЦОЯО (Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська і Закарпатська області), абітурієнти завдали збитків на суму 1 017 640 грн., а цього року втрати бюджету становлять 1 115 840 грн.

Попри сказані мінуси і зниження явки на 1,1% (у 2010 р. явка становила – 88,2%, а у 2011 р. – 87,1%), відслідковується й позитивна тенденція, зокрема щодо зменшення кількості порушень з боку абітурієнтів. Показники попереднього року свідчать про те, що рівень порушень кардинально знизився, на 88%. У минулому 2010 році через порушення з боку абітурієнтів було анульовано 109 робіт, а 2011 року – лише 13 робіт.

Зазначені недоліки, однак, на процес проведення ЗНО негативного впливу не мали, а ЗНО було організоване на вищому рівні порівняно з попередніми роками.

За детальнішою інформацією звертайтеся:

тел. (097) 729 07 09, (063) 628 67 68

E-mail: i.marunyak@opora.org.ua

Іван МАРУНЯК, Регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області

Спостереження відбувається в рамках національної кампанії моніторингу ЗНО за сприяння Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).