друкувати


На громадських слуханнях - про податок на нерухоме майно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-07-01 02:50:53

Питання запровадження податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки обговорювалося на громадських слуханнях, які відбулися в залі засідань Коломийської міської ради. Захід відбувся за участю заступників міського голови, управління економіки, Коломийської ОДПІ та громадськості міста.

Начальник управління оподаткування фізичних осіб Оксана Жураківська  розповіла учасникам заходу про запровадження податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Громадськість міста цікавило також, як дане питання торкнеться малозабезпечених верств населення. Більшості громадян цей податок не торкнеться, оскільки оподатковуватиметься,  житлова площа квартири, що більше 120 кв. м, і  у будинку, якщо його житлова площа більше 250 кв. м.  А якщо особа має у власності більше ніж один житловий об'єкт, то вже з другого і всіх інших треба буде сплатити податок. Ставки податку будуть встановлювати органи місцевого самоврядування у межах, визначених Податковим кодексом України.

Податковим кодексом з 1 січня 2012 р. вводиться податок на нерухоме майно.  Платниками податку будуть фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, у власності яких є об'єкти житлової нерухомості.

Ставки податку для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв.м, і житлових будинків площею до 500 кв.м включно будуть встановлені органами місцевого самоврядування. Податок на ці об'єкти не може перевищувати 1% мінімальної зарплати (офіційно визначеної на 1 січня звітного року) за 1 кв.м житлової площі. Для квартир і житлових будинків більшої площі податок становитиме 2,7% мінімальної зарплати за 1 кв.м. Квартири площею менше 120 кв.м і будинки площею менше 250 кв.м оподаткуванню не підлягатимуть. 

Джерело: Коломийська ОДПІ