друкувати


Ноутбуки зможуть заряджатися від ударів пальцями по клавіатурі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-06-25 02:00:16

Дослідники з Королівського технологічного інституту в Мельбурні запропонували використовувати для підзарядки ноутбуків енергію, яка виробляється при ударах пальцями по клавіатурі пристрою.

Для цього пропонується покрити клавіші надтонкою плівкою з п'єзоелектрика - матеріалу, який здатний перетворювати механічну енергію в електричну. У цьому випадку механічна енергія від удару по клавіші може бути перетворена в електричну і задіяна для живлення батареї.

Щоб втілити ідею в життя, необхідно створити п'єзоелектричну плівку, товщина якої вимірювалася б нанометрами. Властивості такої плівки вчені описали у наковій роботі, опублікованій в журналі Advanced Functional Materials, проте до практичної реалізації справа поки не дійшла.

П'єзоелектрична плівка може знайти застосування не тільки в ноутбуках, але і в інших мобільних пристроях - наприклад, в смартфонах з сенсорним екраном.

Нагадаємо, нещодавно італійський дизайнер Андреа Понті розробив концепт ноутбука, який заряджається виключно від енергії сонця.

Джерело: ТСН