друкувати


Галич вшановано на туристичних марках

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-06-20 11:00:37

Щороку Прикарпаття приймає туристів з усіх регіонів України та з-за кордону. Особливу цікавість викликають місця пов’язані з історією Галицько-Волинського князівства – тому туристичні групи так часто можна побачити в Галичі, Крилосі та Шевченковому. Відвідувачі можуть побувати в музеї Давнього Галича, музеї народної архітектури та побуту Прикарпаття, музеї караїмської історії та культури.

Від недавнього часу всі бажаючі можуть придбати собі на згадку туристичні марки. Це - дерев’яні кружальця із зображенням певної туристичної атракції Національного заповідника «Давній Галич». Серед них туристичні марки: №106 «Храм Св. Пантелеймона ХII ст.» (в с.Шевченкове); №108 «Гуцульська ґражда ХIХ ст.» (Музеї народної архітектури і побуту Прикарпаття); №362 «Галицький замок IХ—ХIV—ХVII ст.» та №365 «Церква Успіння Пресвятої Богородиці ХVI ст.» (с.Крилос). Придбавши туристичну марку кожен зможе мати гарну згадку про славні місця нашого минулого.

Марка №106 «Храм Св. Пантелеймона ХII ст.» видана на честь монументальної хрестобанної церкви зі зразками вишуканої білокам'яної різьби і численними рисунками та графіті на стінах, яка є свідком 800-літньої історії Галицького краю. Спорудження храму було закінчено 1194 року. Він містився у центрі добре укріпленого городища, можливо, монастиря. У роки Першої світової війни, під час гарматного обстрілу 1915 р., був частково знищений. 1926 року святині повернули  її попередній вигляд. Вдруге це зробили 1998 року. Після цієї реставрації храм набув існуючого, наближеного до первісного, вигляду і має всі елементи, притаманні галицькій архітектурній школі княжої доби.

Марка №108 «Гуцульська ґражда ХIХ ст.». Знаходиться у Музеї народної архітектури і побуту Прикарпаття (засновано у 1982 р.). У 1994 р. музей увійшов до складу Національного заповідника «Давній Галич». Скансен займає площу 6,9 га, на якій відтворено «мікросела» чотирьох етнографічних регіонів Івано-Франківщини: Покуття, Опілля, Бойківщини та Гуцульщини. На ТМ зображено один з експонатів скансену - гуцульську хату-гражду, зразок замкненого житлового будівництва гуцулів ХІХ ст. Ця хата-гражда походить з 1889 року  і перевезена до скансену з с. Устеріки Верховинського ра­йону. На сьогодні вона є найбільшою граждою такого типу в Україні.

Марка №362 «Галицький замок IХ-ХIV-ХVII ст.». Галицький замок збудований у середині ХІV ст., однак його попередника вперше згадують ще 1114 р. як укріплену цитадель. Хто і коли знищив її - невідомо. Відбудова замку як оборонного форпосту Галицького староства розпочалася у середині ХІV ст., коли Галич отримав статус міста на Магдебурзькому праві. Одні дослідники приписують будівництво дерев'яно-земляного замку Казимиру Великому, інші стверджують, що він був споруджений волин­ським воєводою Любартом у 1350-1352 рр. Другу перебудову замку провів у ХVІІ ст. галицький староста А.Потоцький. План реконструкції розробив італійський інженер Франсуа Корразіні. Під час турецько-польської війни 1676 р. замок був зруйнований і занепав. Нині тут ведуть реставраційні роботи. У проекті відбудови замку передбачено, насамперед, відновити вцілілі мури, реставрувати південно-західну вежу та каплицю Св. Катерини, відтворити оборонну стіну між вежею і каплицею. 

Марка №365 «Церква Успіння Пресвятої Богородиці ХVI ст.». У сучасному Крилосі серце княжого Галича, давнього міста, від назви якого походить ймення цілого регіону - Галичини. Тут знаходиться літописна Галичина могила, в якій, ймовірно, був похований засновник міста, фундамент Успенського кафедрального собору ХІІ ст., легендарна Княжа криниця та джерело «Францішкові очі», Митрополичі палати. Головна пам'ятка Крилоської гори - церква Успіння Пресвятої Богородиці, що її побудував 1586 р. нащадок боярського роду Марко Шумлянський. Для будівництва він використав кам'яні блоки і пластику з Успенського кафедрального собору ХІІ ст. Велику мистецьку цінність становить західний портал церкви, фронтон якого прикрашений різьбленою в камені композицією «Успіння Богородиці». Північний портал оздоблений фронтоном з емблемою реставратора церкви - єпископським гербом із літерами І.Ш.Є.Л.Г.К. - А-В. Чудовою окрасою святині є іконостас, виконаний визначним майстром українського живопису початку ХХ ст. Антоном Манастирським, а також Крилоська Чудотворна Ікона Божої Матері.

Туристичні марки є чеським винаходом 1998 року, який знайшов постійну прописку в Україні. Нині їх уже понад 247 марок (29 з них у нашій області), які гідно репрезентують культурні надбання нашої держави. Серед них - архітектурні, історичні або природні пам’ятки. Вони принципово відрізняються від звичайного сувеніра, адже виконують роль трофея, тобто є підтвердженням того, що мандрівник відвідав цей об’єкт. В іншому місці придбати такий дерев’яний сувенір неможливо. Кожна туристична марка має свій номер, а разом вони утворюють систему з кількох сотень туристично-маркових місць по всій країні. Подорожуючи, мандрівник-колекціонер одночасно збирає туристичні марки і бере участь у колекційній грі. Детальніше про умови гри, а також про проект «Туристичні марки — Україна» можна дізнатися на сайті www.turystycni-marky.соm.ua.

Загальне місце продажу всіх марок: офіс Національного заповідника "Давній Галич", де можна отримати корисну туристичну інформацію, придбати путівники, замовити екскурсії. Контактний тел. +380672729679, +38(03431)21803 (у робочі дні). 

Місце продажу марки №106: в наглядача пам'ятки Петраш Лідії Іванівни, тел.: +380961049076.

Місце продажу марки №108: у скансені, контактна особа - Леся Семенівна Михальчук, тел.: +38(03431)31242; +380967429129.

Місце продажу №362: у охоронній будці на території замку.

Місце продажу №365: в Музеї історії давнього Галича, що знаходиться поруч з Успенською церквою, контактна особа: Квітослава Львівна Тимус, тел.: +38(03431)31516; +380973849991.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ
Джерело: Управління культури Івано-Франківської ОДА