друкувати


Вже 5 прикарпатців лише за останній місяць стали жертвами плазунів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-06-10 04:15:02

Вже  п’ять прикарпатців лише за останній місяць стали жертвами плазунів. Найбільше від укусів змій потерпають діти. Героїня сюжету — дворічна Настя — третю добу в реанімації.

Медики кажуть з таким важкий випадком за останній час стикаються вперше. Все сталося раптово, на городі, за неповних півметра від мами. Після укусу дитину одразу повезли у районну лікарню. Там повідомили — вакцини проти зміїної отрути немає.

І не лише в районі чи в області. Проблема існує по цілій Україні. В державі на сьогодні є лише сорок доз сироватки польського виробництва, причому термін її придатності закінчився ще у квітні.

Перебої з антизміїною отрутою — майже звичне явище, кажуть медики. однак сироватка — не панацея. Місцеві медики та профільне управління розробили спеціальну програму, як діяти за відсутності ліків.

Надзвичайно помічною і вкрай необхідною є барокамера, де наразі і лікують дворічну Настю. На Прикарпатті таке обладнання є тільки в обласній дитячій лікарні. однак найголовніше, кажуть лікарі, надати першу невідкладну допомогу.

Зі всіх отруйних змій на Прикарпатті вкусити може лише гадюка звичайна. В спеку вона особливо активна. Узлісся, галявини, мішані ліси та сінокоси — місця, де найчастіше можна натрапити на плазунів. Проте, зазвичай вони можуть вкусити лише у двох випадках — коли полюють або коли їх зачепити.
Підвищена небезпека існуватиме аж до 27 вересня. Саме на Чесного хреста, за повір'ями, змії ховаються у нори. До цього, радять лісівники, у відкритому взутті до лісу краще не ходити.

Джерело: Радіо «Західний полюс»