друкувати


На Землі розпочалась магнітна буря

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-06-06 09:15:16

В ніч на неділю, 5 червня, на Землі розпочалась магнітна буря - індекс геомагнітних збурень Kp наразі досяг позначки 6, на одиницю більше мінімальної позначки, що вважається бурею, свідчать дані центру прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США.

"Це нормально, Сонце продовжує рухатися до нового максимуму активності, зараз на ньому спостерігається від 5 до 10 активних областей. 1 червня був корональний викид маси, потім ще один, і ось зараз викид сонячної плазми дістався до Землі", - повідомив керівник російського Центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери та розповсюдження радіохвиль Сергій Гайдаш.

За його словами, на найближчі два дні земляни "забезпечені збуреним станом".

Рівень магнітних збурень досяг "червоної зони" в неділю. Наразі індекс Kp, що характеризує геомагнітну активність, перераховується кожні три години й досяг позначки 6. У цій шкалі є 10 рівнів, позначки від 0 до 3 відповідають спокійній магнітосфері, рівень 4 - збуреною, а рівні з 5 по 9 - магнітним бурям п'яти класів.

Збурення в магнітосфері Землі - магнітні бурі - виникають під дією потоків сонячної плазми, заряджених часток, викинутих Сонцем. Частки, "вдаряючись" об магнітосферу, змушують її коливатися, що може викликати перебої з радіозв'язком.

Джерело: ТСН