друкувати


На Івано-Франківщині триває державний облік лісів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-06-03 02:00:23

В Івано-Франківському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулася нарада-семінар з проведення державного обліку лісів на території Івано-Франківської області за участі спеціалістів обласного управління лісового і мисливського господарства, управління Держкомзему, лісовпорядної партії Львівської лісовпорядної експедиції ВО “Укрдержліспроект”, головних лісничих та інженерів лісгоспів, а також представників комунальних підприємств (агролісгоспів), національних парків, військового лісгоспу, УкрНДІгірліс та інших постійних лісокористувачів.

На засіданні визначали порядок та особливості проведення державного лісового кадастру та обліку лісів в державних підприємствах Івано-Франківського ОУЛМГ та лісів інших користувачів.

Державний облік лісів в державних підприємствах Івано-Франківського обласного управління лісового і мисливського господарства та інших лісах області передбачається провести згідно єдиної для всіх системи за рахунок коштів державного бюджету. Відповідальними особами за достовірність і своєчасність підготовки даних державного лісового кадастру є постійні лісокористувачі і власники лісів при активній взаємодії з місцевими органами Держкомзему.

Для внесення у базу даних усі лісокористувачі і власники лісів зобов’язані надати ВО «Укрдержліспроект»  відповідну інформацію про лісовий фонд та поточні зміни (зруби і переведення у вкриті лісовою рослинністю лісові ділянки, згарища,  незімкнуті  лісові  культури,  вилучення  і  приймання  земель)  за  всі  роки, починаючи з останнього базового лісовпорядкування. Для забезпечення ж достовірності обліку, будуть використані дані земельного обліку. Зібравши всю необхідну документацію, Івано-Франківське ОУЛМГ передасть їх на обробку ВО «Укрдержліспроект».

Проблемним питанням залишається уточнення площі, розміщення і характеристика лісів і інших лісових земель, які знаходяться в користуванні різних землекористувачів (не постійних лісокористувачів), а також земель запасу сільських рад. Для завершення цієї роботи необхідно спеціальне фінансування, інвентаризація земель в межах базових сільських рад і значні фінансові та організаційні ресурси.

Довідка: Відповідно до Лісового кодексу України облік лісів включає збір та узагальнення відомостей, які характеризують кожну лісову ділянку за площею, кількісними та якісними показниками. Основою ведення обліку лісів є матеріали лісовпорядкування.

Ведення обліку лісів забезпечується постійним підтриманням в актуалізованому стані характеристик кожної лісової ділянки, їх змін, спричинених господарською діяльністю, стихійним лихом або іншими причинами.

Громадяни та юридичні особи мають право на отримання у встановленому законодавством порядку інформації про облік лісів.

Концептуальною програмою розвитку лісовпорядкування, у відповідності до Державної цільової програми «Ліси України» на 2010-2015 роки, на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2010р., в 2011 році передбачено здійснення Державного обліку лісів України, який не проводився з 1996 року.