друкувати


На Вічевому майдані Івано-Франківська панувала «ДоміНАЦІЯ»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-05-26 05:55:08

На Вічевому майдані Івано-Франківська сьогодні грали в доміно. Так-так, саме в доміно: молоді люди брали по черзі біли кості з цієї давньої гри і, дотримуючись її правил (кладучи кості так, щоб кількість позначок на одній із сторін однієї кісточки співпадала з кількістю позначок на одній із сторін іншої) викладали з них певний малюнок.

Втім, були в івано-франківському доміно і деякі особливості. По-перше, самі кості були значно більшого розміру, ніж в традиційній грі, по-друге, кількість «гравців» значно перевищувала передбачену правилами. Зрештою, і малюнок, який вони викладали, був не випадковим, а в кінцевому підсумку склався у велетенський (12 на 7,5 метрів) Тризуб. При цьому особливими були і позначки на кісточках: замість чорних цяток, всі вони являли собою герби понад 550 міст України.

Як виявилось, йдеться про патріотично-освітню акцію «ДоміНАЦІЯ», організовану активістами Івано-Франківської станиці НСОУ «Пласт». «Наша акція, - розповідає прес-секретар станиці старшопластунка Оксана Дмитрук, - має кілька цілей. Це насамперед популяризація вивчення історії України і української культури серед молоді. Багато перехожих проходять повз нас, запитують про акцію, допомагають, а також отримують стимул поцікавитись про той чи інший герб, історію того чи іншого міста в літературі та Інтернеті. Друга мета: об’єднати різні регіони України: Схід, Захід, Північ і Південь. Адже останнім часом нас все більше хочуть роз’єднати».

Для проведення акції івано-франківські «пластуни» виготовили 95 великих костей доміно, на яких нанесли 550 гербів міст та містечок нашої країни. Герби, як стверджує пані Дмитрук, організатори акції вишукували в мережі Інтернет. Все решта робили власними руками. Слід зазначити, що в проведенні акції та складанні доміно хлопцям і дівчатам з «Пласту» допомагали актори Івано-Франківського облмуздрамтеатру та прості перехожі.

Автор: Сергій БІЛИЙ