друкувати


Протест з книжками і конспектами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-05-26 10:00:04

Світова історія знає чимало форм висловлення протестів: войовничі бунти, мирні демонстрації, пікети, мовчазні бойкоти. Натомість івано-франківські студенти обрали в якості формою протесту … навчання.

Так-так, саме навчання – з підручниками і конспектами. Щоправда розклали вони своє навчальне приладдя просто на бруківці Вічевого майдану міста – в межах огородженої стрічкою території, яку вони назвали «Зоною вільного навчання». Власне, таку ж назва мала і сама акція, яка зібрала цього дня близько п’яти десятки студентів, невдоволених положеннями нового проекту закону «Про вищу освіту».

Як стверджує один із організаторів акції – заступник голови ВМГО «Фундація регіональних ініціатив» Максим Кицюк, до нового законопроекту включено чимало норм, які дискримінують абітурієнтів, студентів та викладачів вітчизняних вишів. Йдеться, зокрема, про різного роду платні послуги, як-от плата за користування бібліотекою, плата за пропущені заняття тощо. Крім того, на думку протестувальників, сам по собі закон увібрав все необхідне для того, щоб скоротити кількість студентів, які мають право на стипендії.

Власне, акція «Зона вільного навчання» є не першим протестним заходом, присвяченим цій проблемі. Подібні акції проводились 20 жовтня 2010 року, 31 січня, 28 лютого, проте вони не змогли докорінно вирішити проблему. «А отже, - зазначає пан Кицюк, - є велика ймовірність, що коли ми підемо на канікули, вони цим скористаються і таки приймуть цей закон і тоді вже буде пізно протестувати». Власне, вчорашній захід не був одиничним. Він був частиною «Всеукраїнського студентського бунту», в рамках якого протестували студенти в багатьох регіонах України, в тому числі і у столиці.

Автор: Сергій БІЛИЙ