друкувати


В Івано-Франківську змагатимуться … роботи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-05-25 11:00:04

Змагання роботів в Івано-Франківську. Як виявилось, це вже не фантастика, а об’єктивна реальність. Принаймні в цьому переконували 24 травня прикарпатських журналістів цілком серйозні люди – викладачі місцевого університету «Галицька академія», Степан Мельничук та Микола Козленко, а також підготовлені ними цілком реальні команди з перегонів роботів «Топлоуд» та «Вестпоінт» у складі студентів вказаного вишу.

Йдеться, зокрема, про проведення організованого Всеукраїнською асоціацією робототехніки четвертого етапу чемпіонату з перегонів роботів – маленьких рухомих машин, наділених майже фантастичними технічними можливостями (як-от: виявлення перешкоди на відстані та поворот коліс з точністю до 0,1 градуса) та електронним «мозком»-процесором, здатним аналізувати навколишню обстановку і приймати єдино правильне рішення щодо вибору маршруту пересування. А найголовніше – такі машини створені власне учасниками команд з, як то кажуть, підручного матеріалу.

«Робот є повністю автономним, - розповідає представник команди «Топлоуд» доцент Микола Козленко, - Таке собі живе, рухоме створіння». З його слів, кожна така машина складається з кількох обов’язкових елементів. Це: технічна частина – двигун та редуктор з диференціалом, рульова система, електроніка та силова частина. Пристрій обладнаний різного роду датчиками, які дозволяють йому «бачити» перешкоди. Вся інформація від датчиків передається в центральний процесор, а загальне керування машиною здійснює програма, складена членами команди.

Зі слів Степана Мельничука, метою чемпіонату є популяризація технічної освіти серед молоді. «Ми всі гарно танцюємо і гарно співаємо, проте за це гроші не платять, - зазначив він, - чого не скажеш про технічні конкурси, де представники фірм партнерів спостерігають за учасниками і у останніх є можливість влаштуватись в подальшому на гарну роботу». Серед таких компаній-партнерів є відомі в світі бренди: «Сypress Semiconductor», «Texas Instruments», «MagneticOne», «Masteram.ua».

Як вже зазначалось, в Івано-Франківську відбудеться вже четвертий етап чемпіонату. Попередні проходили протягом зими-весни цього року в містах Тернополі, Львові та Чернівцях. Традиційно змагання такого рівня збирають близько двох десятків команд. А віднедавна турнір став міжнародним: до участі в ньому долучились майстри робототехніки з-за кордону. На попередньому етапі - в Чернівцях це були команди з Румунії, Польщі, Білорусі. При цьому білоруси зголосились позмагатись також і в Івано-Франківську.

Старт змагань заплановано на 11.00 годину 28 травня в приміщенні народного дому «Просвіта», що в обласному центрі.

Автор: Сергій БІЛИЙ