друкувати


Рятувальники Коломийщини проводять рейди по місцях масового відпочинку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-05-18 12:00:08

Пожежі в лісах, степах виникають з різних причин: через спекотну погоду, випалювання сухої трави,  від ударів блискавки, але найчастіше, через необережне поводження з вогнем відпочиваючих. Вогонь знищує десятки гектарів лісових масивів, лінії електропередач, що розташовані поблизу лісових масивів, автомобільні та залізничні шляхи, також пожежі можуть викликати загорання будівель у населених пунктах.

Працівники Коломийського РУ  УМНС України в Івано-Франківській області проводять рейди по місцях масового відпочинку людей в лісах. Під час рейдів з громадянами проводиться роз’яснення щодо небезпеки розведення вогню в лісових масивах, та заборону їх розведення у хвойних лісах. Адже негативні наслідки пожеж проявляються тривалий час. Основні причини пожеж: необережне поводження з вогнем, безтурботне відношення до лісових багатств з боку відпочиваючих, випалювання сухої трав’яної рослинностi на сiльгоспугiддях, пустищах, уздовж дорiг. Близько 98% лiсових пожеж виникає з вини людей, через необережне поводження з вогнем.

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ У ЛІСІ

- не залишайте вогнище без нагляду;

- місце розпалювання вогню обкладіть камінцями чи обсипте землею (піском);

- коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково заливайте вогнище водою чи засипайте піском;

- розпалюйте вогнище, по можливості, на місці попереднього.

Якщо опинилися в осередку пожежі:

- не панікуйте та не приймайте поспішних, необдуманих рішень;

- не тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний бік, закривши голову і обличчя одягом - йдіть проти вітру;

- гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;

- будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;

- особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, адже горіння торфу на поверхні не видно. Враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому рухайтеся, по можливості перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;

- після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.


Коломийське РУ УМНС України в Івано-Франківській області звертається до відпочиваючих: Будьте уважними та обережними з вогнем, дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

При виявленні пожежі - не в падайте в паніку, не метушіться та не приймайте поспішних, необдуманих рішень, негайно телефонуйте за номером «101».