друкувати


Зарплата в «конверті» сьогодні – мізерна пенсія завтра

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-05-10 10:00:27

На сьогодні податкова служба Прикарпаття приділяє особливу увагу питанню дотримання роботодавцями мінімальних гарантій в оплаті праці та розвитку соціальних пільг для населення області. Тому для здійснення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання трудового законодавства, легалізації заробітної плати та дотримання податківці проводять документальні перевірки з питань дотримання вимог законодавства при використанні праці найманих осіб.

Так, з початку року на Прикарпатті виявлено 396 неоформлених найманих осіб, внаслідок чого до бюджету додатково надійшло 33,8 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб. Крім цього, 210 осіб, які здійснювали діяльність без державної реєстрації, зареєструвались як суб’єкти підприємницької діяльності, внаслідок чого ними сплачено до бюджету 21,0 тис.грн. податків.

Зокрема, при проведенні перевірки підприємця «Т», діяльність якого пов’язана з торгівлею деревиною та будівельними матеріалами, податківці виявили 4 нелегальних працівників, що виконували роботи з виготовлення та встановлення дерев’яних сходів, а також будівництва дерев’яних будинків. Заробітна плата за виконану роботу «нелегалами» здійснювалася без відображення у відповідних документах, при цьому спритним підприємцем використовувалася подвійна бухгалтерія. За результатами проведеної перевірки донараховано до бюджету податку на доходи фізичних осіб в сумі понад 30 тисяч гривень.

Отож, звертаємо увагу на те, що отримуючи заробітну платню в "конверті", громадяни самі вчиняють серйозне правопорушення – ухилення від оподаткування, оскільки до місцевого бюджету й державних цільових фондів не надходять податки і збори з «тіньової» зарплати. Це в свою чергу впливає як на рівень фінансування установ бюджетної сфери, серед яких лікарні, школи, так і негативно відображається на забезпечення малозахищених верств населення.

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області