друкувати


Газеті "Верховинські вісті" — 70 років

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-05-06 09:31:47

Районній газеті "Верховинські вісті" — 70 років.

1 травня 1941-о року у Жаб’ю, тепер Верховині, вперше побачила світ районна газета "Прикарпатська правда" як орган Жаб’євського райкому КП(б) і районної ради депутатів трудящих.

Першим редактором її був Євген Хижняк. Газета виходила всього 50 днів, а далі була війна. І лише 1 травня 1945 року випуск районного часопису було відновлено, але вже під назвою "Радянська Гуцульщина".

Тоді газету редагував учасник війни Йосип Малецький. Та особливо популярною вона стала в 50-і роки, коли її очолював Микола Редько. На початку 60-х Верховинський район ліквідували, а "Радянська Гуцульщина" почала виходити в Коломиї як кущова газета. З відновленням у 1966-у Верховинського району було відновлено і випуск газети, але вже під назвою "Світанок". І лише з 1 січня 1990-о вона почала називатися "Верховинські вісті".

Із 1981-о року до 2009-о її очолював Дмитро Ватаманюк. З 2009-о по сьогодні редактором часопису є досвідчений журналіст Дмитро Кіращук. Вагомий вклад у зміну творчого обличчя газети зробила Заслужений журналіст України Калина Ватаманюк, автор 5-и духовно-пізнавальних книг. У редакції працювали лауреати Національної премії ім. Тараса Шевченка Тарас Мельничук і фотомитець Василь Пилип’юк. Нині естафету старших успішно переймає молоде покоління журналістів, більшість з яких закінчили Львівський національний університет.

"Ювілей — це добра нагода оцінити пройдений шлях, згадати тих, хто стояв біля витоків часопису, та побачити, як невеликий інформаційний вісник перетворюється в одне з найпопулярніших та найулюбленіших видань, яке веде літопис відродження Верховинщини та становлення незалежної Української держави", — такими словами починається вітальний лист райдержадміністрації і райради працівникам газети з нагоди дня народження видання.

Тож і ми приєднуємось до привітань і зичимо колективу нових творчих звершень, благополуччя і добробуту в родинах, щастя в особистому житті кожного.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК