друкувати


Роман Гонтюк — переможець командного чемпіонату Європи з дзюдо

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-04-29 10:00:43

Днями у Стамбулі завершився чемпіонат Європи з дзюдо. Ці змагання запам’ятаються українській збірній надовго. Вперше у своїй історії наша команда стала переможцем командного чемпіонату Європи з дзюдо.

У фіналі змагань наші спортсмени здолали опір французів. А вирішальну сутичку в цьому протистоянні виграв надвірнянець Роман Гонтюк. Детальніше про подію кореспондент sport.if.ua дізнався зі слів заслуженого тренера України Євгена Боднарука та самого Романа Гонтюка.

Чемпіонату в Стамбулі передувала напружена підготовка. Українська команда мала тренувальний збір у Карпатах на базі в Заросляку. «За традицією українська збірна, коли вирушає в Заросляк, спершу заїжджає до Надвірної у наш спорткомплекс СДЮШОР профкому ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», — розповідає Євген Боднарук. — Так було і цього разу. А Роман приїхав до Надвірної за кілька днів перед національною командою і готувався до навантажень у Заросляку. Коли ж збірна повернулася з Карпат, спортсмени в один голос розповідали, що збір був дуже напружений і важкий, тож довелося терпіти».

«Два тижні тренувань у Заросляку були важкими, — говорить Роман Гонтюк. — Багато уваги тренери приділяли силовій підготовці та витривалості, тож кожен день ми багато займалися на тренажерах, бігали кроси. Така монотонність, та ще й не бачачи сім’ю, дітей, — дуже втомлює. Але з іншого боку без такої праці не може бути мови про високі результати на змаганнях».

«У нашій збірній у вазі до 90 кг є кілька сильних спортсменів, — продовжує Євген Боднарук. — Цього разу в Стамбулі на індивідуальній першості призначили виступати Валентина Грекова з Дніпропетровська і Вадима Синявського з Запоріжжя. А Романа Гонтюка тренери нашої команди вирішили виставити на командний чемпіонат з ним разом в категорії боровся Греков».

На шляху до фіналу наші дзюдоїсти впевнено здолали іспанців 5:0, а англійців та грузинів перемогли з однаковим рахунком — 3:2. «Для мене найважчою стала перша сутичка проти іспанця, — каже Роман Гонтюк. — Треба було «продихатись», увійти у ритм змагань. На змаганнях так буває часто, коли головним є витримати першу сутичку».

У найважливішому протистоянні з французами українці після першої сутички змушені були відіграватися. Її програв Сергій Дребот. Рахунок зрівняла перемога Володимира Сороки. Українців вивів уперед Артем Василенко — 2:1. Після цього настав час сутички Романа Гонтюка проти Івеса Матьйо Дафревіля.

«Так вийшло, що Гонтюк боровся у вирішальній сутичці фіналу, — говорить Євген Боднарук. — Від його перемоги залежав успіх усієї нашої збірної. І Роман не підвів — він провів задушливий прийом і переміг суперника».

«Звичайно, від вирішальної сутички був тиск відповідальності, — зізнається Роман Гонтюк. — Але було і важко, і легко водночас, адже поруч стояла вся наша команда, всі переживали, вболівали і підтримували. Після перемоги усіх нас переповнювали емоції, адже наша команда вперше стала чемпіоном Європи».

Після перемоги Гонтюка рахунок фіналу став 3:1. Залишалася одна сутичка, тому поразка в ній Станіслава Бондаренка вже нічого не вирішувала — 3:2 — перемога української команди.

Бронзовими призерами командного чемпіонату Європи 2011 стали команди Грузії та Німеччини.

Тепер перед дворазовим Олімпійським призером Романом Гонтюком стоїть складне завдання. До літньої Олімпіади-2012 у Лондоні залишилося трохи більше року, а для нашого спортсмена через травми боротьба за путівку на неї лише починається. Нині він готується до престижного турніру серії Гран-прі у столиці Азербайджану Баку, яке відбудеться 6-8 травня.

Джерело: sport.if.ua