друкувати


У поточному році яблука в Україні подорожчали на 40-50%

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-04-27 01:45:42

Різкий ріст цін на яблука в перші місяці 2011 призвів до збільшення попиту населення на імпортні цитрусові та банани, повідомляють аналітики проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

"За нашими оцінками, у січні-березні 2011 року споживання бананів, апельсинів і мандаринів зросло на 35-45%, що приблизно відповідає зниженню обсягів споживання яблук за цей же період", - уточнив Андрій Ярмак, керівник проекту.

У поточному маркетинговому році яблука в Україні подорожчали на 40-50% в порівнянні з минулим сезоном.

При цьому імпортні яблука додали в ціні набагато більше, ніж вітчизняні.

За словами Ярмака, середня оптова ціна на фрукт в кінці минулого року в Україну на 40-50% вище, ніж у 2009 році. У свою чергу, імпортні яблука, основний обсяг яких був завезений з Польщі, на яку припадає близько 96% від усього імпорту в Україні, подорожчали ще більше - на 70-80%.

Причиною такого подорожчання стало зниження виробництва фрукта, як у Польщі, так і в усій Європі.

Як повідомлялося, за минулий рік ціни на овочі та фрукти в Україні підвищились на 43%. На думку аналітиків, помітного зниження вартості плодоовочевого кошика українському споживачеві слід чекати не раніше другої половини травня.

Зазначимо, уряд порекомендував українцям вихід з ситуації: брати в руки лопати і забезпечувати себе овочами самотужки. "Що заважає кожному, в кого є руки-ноги, є енергія, взяти лопату, десять соток землі і на період, поки ми будемо цим займатися в загальнодержавному масштабі, хоч би свою сім'ю забезпечити овочами?" - запитав Микола Азаров на засіданні Кабміну.

Прем'єр ще раз підкреслив, що немає нічого поганого в тому, що якщо українці хочуть, щоб їх сім'ї не залежали від зростання цін на продукти, вони вирощували їх самі. "Не станеться нічого страшного, якщо ти попрацюєш на себе, що поганого?" - знову запитав він.

Джерело: ТСН