друкувати


У Львові вшанували пам’ять жертв концентраційного табору «Шталаг-328»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-04-12 09:15:08

11 квітня 1945 року війська антигітлерівської коаліції звільнили в’язнів найстрашнішої нацистської «фабрики смерті» – концтабору Бухенвальд. Згодом, за ініціативи Організації Об’єднаних Націй цю дату визначено, як Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів.

У цей день у Львові численні представники місцевої громади, керівництва міста та області, а також військовослужбовці Львівського гарнізону зібралися на території оборонного комплексу 19 сторіччя «Цитадель» на горі Вроновських, аби вшанувати пам’ять в’язнів гітлерівського концентраційного табору для військовополонених «Шталаг-328».

У бастіонах «Цитаделі» та бараках зведених на території цього фортечного укріплення, упродовж 1941-1944 років у нелюдських умовах утримували понад 240 тисяч військовослужбовців Радянської Армії та армій Франції, Бельгії, Італії тощо. Від голоду, хвороб, екзекуцій близько 140 тисяч військовополонених «Шталагу-328» загинули, а їхні тіла були спалені у табірному крематорії.

Коштами львівської громади поблизу одного з бастіонів фортеці, відомого, як «башта смерті» було споруджено пам’ятний хрест. 11 квітня відбулося його відкриття та освячення духівниками християнських конфесій, які також відслужили поминальну молитву. Згодом, відбувся мітинг-реквієм, під час якого усі присутні вшанували пам’ять загиблих у концтаборах хвилиною мовчання та поклали до підніжжя хреста вінки та квіти, запалили свічки та лампадки. Виконання військових ритуалів під час заходу забезпечували військовослужбовці роти почесної варти Академії Сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного та вихованці Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.

Упродовж мітингу-реквієму виступили представники духовенства, громадських організацій та рухів. Слово мав й присутній на цьому заході Міністр Культури України Михайло Кулиняк.

– У історії людства було багато жахливих сторінок. Концтабори нацистів – одна із них. У «Шталагу-328» страшною смертю загинули представники десятків національностей. Отже це трагедія не лише нашого народу, а й народів Європи в цілому. – відзначив він.

Також у цей день відбулося покладання квітів до пам’ятних знаків на місці колишнього Янівського концтабору, а також до пам’ятника жертвам фашизму, який споруджено на місці масових розстрілів мешканців Львівського гетто.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)