друкувати


У містечку Маріямполі на Прикарпатті закладено Біблійний сад

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-04-06 03:00:21

4 квітня у містечку Пресвятої Діви Марії Маріямполі, що у Галицькому районі, закладено Біблійний сад. Посадити перше дерево - кедр, на якому, як засвідчують біблійні джерела, розіп'яли Ісуса Христа, професор Володимир Боцюрко, який очолює Комітет з відродження Маріямполя, доручив голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайлу Вишиванюку.

У закладенні Біблійного саду у Маріямполі також взяли участь заступник голови ОДА Роман Іваницький та голова Галицької районної державної адміністрації Григорій Івасишин.

За словами уродженця Маріямполя професора Володимира Боцюрка, на площі Святої Марії, що у центрі селища, ще у 2004 році Владика УГКЦ Софрон Мудрий освятив камінь під Ротонду Богородиці. До слова, у 1989 році Владика Софрон Мудрий брав участь у коронації Маріямпільської ікони Божої Матері з маленьким Ісусом на руках, що відбулася у м.Вроцлаві (Польща).

На центральній алеї передбачається встановити п'ятиметрову статую Божої Матері, до якої вестиме доріжка з самшиту. Біблійні дерева посадять на фоні церкви Воздвиження Чесного Хреста та монастирського комплексу.

Довідково: На лівому березі Дністра, на Галицькій землі, розкинулось містечко Марії. Так дослівно перекладається із грецької Маріямпіль, названий на честь Матері Божої. Ще у 1647 році цей населений пункт отримав статус містечка за Магдебурзьким правом. Гордість Маріямполя - ікона Богородиці з Ісусом на руках. За словами професора Володимира Боцюрка, більшість мистецтвознавців схиляються до думки, що маріямпільська святиня бере початок у 16 ст. і написана в майстернях славетного Рафаеля. Появі цієї ікони в Маріямполі завдячують його власнику коронному гетьману Станіславу Яблонському. Мовляв, у військові походи він завжди брав із собою ікону Богородиці з Ісусом на руках. Вона оздоровлювала хворих, очищала грішних, піднімала дух у зневірених. Святиню стали офіційно вважати чудотворною після Віденської битви 1683 року, за що вона отримала назву «Переможниця». Після майже 300-літнього перебування у Маріямполі в середині 40-их років 20 ст. її вивезли до Польщі. Спеціальним листом Папа Іоан ІІ дозволив коронацію ікони, яка відбулася у Вроцлаві у 1989 році.

На Замковій горі у Маріямполі - руїни замку і палацу, що є унікальною пам'яткою Прикарпаття. Замок і палац, пам'ятка архітектури 17-18 ст., збудував Станіслав Яблонський для захисту від набігів турків і татар.

Є у Маріямполі Монастир капуцинів, збудований у 1752 році. З 1784 року він функціонував як монастир сестер Милосердя. Завдяки цьому у Маріямполі був організований стаціонар для хворих. Церква Воздвиження Чесного Хреста, збудована у 30-их роках минулого століття, є окрасою площі Святої Марії.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА