друкувати


На Коломийщині перебувала делегація з регіонів України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-03-24 05:00:08

В рамках проекту "Попередження торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громад" на Коломийщині перебувала делегація, очолювана керівником проектів Західноукраїнський ресурсний центр, Фонд розвитку організацій та Інновації через розвиток Максимом Філяком. Виконавцем проекту є міжнародна організація з міграцій, фінансується швейцарським бюро співпраці.

Як повідомив Максим Філяк, метою проекту є організація місцевих громад з різних регіонів України для успішного втілення проекту, огляд найуспішніших населених пунктів та обмін досвідом. Члени делегації, а це вчителі, сільські голови, громадські активісти з Львівської, Донецької, Івано-Франківської областей та Криму уже відвідали Закарпаття, побували у Львівській області, оглянули кооператив "Вулкан", в подальшому на них очікує Чернівецька область. 23 березня 2011 року гості зупинилися в Коломийському районі на запрошення Спаського сільського голови Олександри Гоянюк та голови громадської організації "Чиста Флора" Михайла Стовп'юка. З огляду на те, що у Спасі зразкова школа в області, власне, презентацію села було розпочато з навчального закладу. Директор школи Світлана Кушмелюк та завуч з виховної роботи Світлана Филипів на мультимедійній дошці зробили презентацію школи. Супроводжувала гостей заступник голови Коломийської районної державної адміністрації Леся Білищак.

Гості побували у місцевому Народному домі, бібліотеці та на міні-підприємстві "Чиста флора", де Михайло Стовп'юк ознайомив зі структурою роботи, розказав шляхи виготовлення та реалізації імуностимулюючих та інших оздоровчих високогірних фіточаїв, зібраних в екологічно чистому середовищі. А згодом, зібралися аби спільно провести семінар на тему "Успішні приклади місцевого розвитку громад, кооперації, зеленого туризму, сільського підприємництва, самоорганізації мешканців". Заступник голови райдержадміністрації Леся Білищак розповіла про район в цілому, зупинилася на мікропроектах. Район має досвід реалізації міжнародних проектів. У 2010 році завершено І фазу проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Відповідно до Угоди про співпрацю, приміром, у дошкільному закладі селища Отинія замінено вікна, зроблено ремонт приміщення ФАПу с.Рунгури, в навчальних закладах сіл Жукотин та Пилипи замінено вікна та вхідні двері, а у спортивному залі школи с.Голосків, крім заміни вікон та вхідних дверей, утеплено стелю.

Про те, як важливо залучати громаду до співпраці ділилася й Олександра Гоянюк. У селі Спас мешкають 3047 жителів, село налічує 1150 дворів. Крім навчальних закладів та Будинків культури на території населеного пункту знаходяться амбулаторія. При сільській раді створені і діють громадська рада, молодіжний актив. Торік провели фестиваль автентичної карпатської кухні "Смачний Спас" і знову ж таки завдяки сприяння районної влади, депутатського корпусу та жителів села.

Зустріч пройшла у злагодженій обстановці, плідна й конструктивна.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА