друкувати


О.Сич: Шевченко найбільше поклав духовного фундаменту у творення української нації

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-03-10 09:30:22

Творцем української нації назвав голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич Тараса Шевченка, урочистості з нагоди 197-ї річниці якого пройшли вчора в Івано-Франківську.

Як завжди, урочисті заходи включали похід вулицею Шевченка до погруддя Великому Кобзареві в міському парку культури та відпочинку і мітинг-реквієм з вшанування пам’яті поета. Учасники мітингу: голова облради Олександр Сич та заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький, заступник Івано-Франківського міського голови Михайло Верес, секретар міськради обласного центру Руслан Марцінків, представники політизованих структур краю, духовенства та громадськості поклали квіти до пам’ятника поетові, сказали чимало теплих слів про роль Великого Кобзаря у формуванні національної свідомості українців, озвучили уривки з творів Т.Шевченка та пісень на його вірші.

«Сьогодні ми вшановуємо бунтаря, будителя, кобзаря, велета духу, творця української нації, - прокоментував захід Олександр Сич, - адже якщо говорити загалом, Тарас Шевченко чи не найбільше поклав духовного фундаменту у творення української нації». На думку голови облради, саме Кобзар дав поштовх розвитку українства як нації, визначивши що лише кровно-духовна спільнота «мертвих, живих і ненароджених» може претендувати на звання Нації. Пізніше саме це визначення увійшло до авторитетних західних словників.

Автор: Сергій БІЛИЙ