друкувати


"Шахтар" уперше в історії пройшов у чвертьфіналу Ліги чемпіонів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-03-09 12:34:22

Забивши італійцям по три м'ячі в обох матчах, гірники уперше в історії пройшли у чвертьфінал Ліги чемпіонів.

У повторному матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА "Шахтар" на "Донбас Арені" поклав на лопатки "Рому", здобувши право вперше в історії зіграти в чвертьфіналі Ліги чемпіонів УЄФА. Долю зустрічі в Донецьку вирішили результативні удари Томаша Хюбшмана, Вілліана та Едуардо.

Результат першого поєдинку в Римі примушував "Рому" грати виключно на перемогу й забивати щонайменше два голи на "Донбас Арені", де "Шахтар" ще не програвав.

Своє прагнення взяти реванш італійці продемонстрували зі стартових хвилин, спробувавши улаштувавши осаду воріт Андрія П'ятова, а згодом і забити швидкий гол. Утім, бажання гостей виявилося замало, або створити бодай один дійсно небезпечний епізод. До таких можна віднести хіба що штрафний у виконанні Йона-Арне Ріїсе, однак "залп" норвежця прийшовся в "молоко".

Гірники спокійно відбили наскоки "вовків" і потроху відсунули гру до середини поля, а згодом почали шукати щілини в захисних порядках суперника. Для того, аби знайти шпарину в римських редутах підопічним Мірчі Луческу знадобилося лише дві атаки лівим флангом. І якщо перша з них виявила слабкість "Роми" на цьому плацдармі, то вже друга принесла успіх.

На 17-й хвилині Разван Рац виконав навіс у карний майданчик, де Жуан буквально зняв м'яч із голови Луїса Адріано. Проте, розіграш кутового, що послідкував за цим, завершився голом. Вілліан накрутив захисника й низом прострелив у бік воріт, а Томаш Хюбшман невловимим дотиком п'ятою переправив м’яч у дальній кут.

До честі "Роми", вона не згнітилася, а ще більш завелася. Й через десять хвилин після голу отримала чудовий шанс встановити рівновагу. Генріх Мхітарян у власному карному майданчику недозволеним прийомом поклав на газон Марко Боррієлло й сам постраждалий узявся виконувати вердикт арбітра. Однак П'ятов розгадав намір нападника й відбив м’яч, що летів у лівий від голкіпера кут.

Нереалізований пенальті цього разу остаточно вибив із колії команду Вінченцо Монтелли, яка почала демонструвати відверто грубу гру. Наприкінці тайму такі дії італійців призвели до вилучення - другу жовту картку перед собою побачив Філіпп Мексес, котрий достроково відправився відпочивати.

Доля зустрічі та всього протистояння після цього стала зрозумілою й другий тайм уже був простою формальністю.

"Рома" за інерцією провела декілька небезпечних атак, але справжнє напруження спостерігалося біля протилежних воріт. Чудовий шанс реабілітуватися за привезений пенальті мав Мхітарян, із "пострілом" якого не без труднощів упорався Доні, а згодом Даріо Срна ледь не вивалився сам на сам із голкіпером римлян після витонченої передачі Дугласа Кости. А за мить капітан "Шахтаря" виступив у ролі асистента - його подачу з кутового майстерним ударом у дальній верхній кут замкнув Вілліан.

За час, що залишився, донеччани мали ще декілька непоганих нагод, аби довести справу до справжнього розгрому, але змогли реалізувати тільки одну. Едуардо, який вийшов на заміну, обікрав Алеандро Розі й без проблем розібрався з Доні - 3:0. Команда Луческу здобула впевнену перемогу з загальним рахунком 6:2, а з нею й першу в своїй історії путівку в чвертьфінал Ліги чемпіонів.

Джерело: UEFA.com