друкувати


Інтернет номінували на Нобелівську премію миру

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-03-03 03:15:25

Всесвітня Мережа стала одним з 241 претендента на Нобелівську премію миру в 2011 році.

CNET вважає, що Інтернет міг бути номінований на вищу нагороду за досягнення в галузі зміцнення миру за його роль у заворушеннях у Північній Африці і на Близькому Сході: активісти координували акції протесту через Facebook, YouTube, Twitter і сервіси миттєвого обміну повідомленнями, що призвело до повного відключення від Мережі Єгипту і серйозних перебоїв у Лівії.

Нагадаємо, також на Нобелівську премію світу 2011 року депутат парламенту Норвегії Снорре Вален висунув WikiLeaks.

"WikiLeaks вніс свій внесок у боротьбу за ці цінності в усьому світі, викривши, крім іншого, випадки корупції, військові злочини і застосування тортур", - заявив тоді Вален. Він наголосив, що діяльність цього сайту допомогла змінити уявлення про свободу інформації у світі.

У минулому році Нобелівську премію миру отримав Лю Сяобо "за тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї".

У різні роки премії удостоїлися президент США Барак Обама, організація "Лікарі без кордонів", Нельсон Мандела, Михайло Горбачов і Десмонд Туту. Зазначимо, що Нобелівський комітет не оголошує імена номінантів, проте це вільно можуть зробити ті, хто запропонував їхню кандидатуру.

Джерело: ТСН