друкувати


Відбувся семінар для журналістів та волонтерів до «Євро-2012»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-02-28 10:15:19

Трохи більше ніж за рік Україна прийматиме учасників чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012». Ця визначна спортивна подія може принести не лише значні економічні та культурні дивіденди, а й значні труднощі у сфері громадської безпеки. Очікується, що до України приїде водночас близько мільйона любителів футболу з усього світу. Спираючись на досвід попередніх країн-господарів подібних спортивних заходів, в Україні активно готують не лише об’єкти спортивної та розважальної інфраструктури. А й проводять тренінги із питань безпеки.

Нещодавно в Україні стартував унікальний Всеукраїнський проект ініційований Громадською організацією «Національна Професійна Ліга тілоохоронців України» та навчального центру «Академія тілоохоронців України» під назвою «Безпека та ЗМІ - 2011».

Перший захід у рамках реалізації цього проекту – комплексний семінар, відбувся упродовж 26 та 27 лютого у Львові у приміщенні комплексно-спортивної бази Львівського державного університету фізичної культури.

У цьому заході взяли участь близько 50 осіб: журналістів, представників правоохоронних органів та студентів ЛДУФК. Співорганізаторами семінару виступили Львівська обласна організація Національної спілки журналістів України, Регіональний медіа-центр Міністерства оборони України, Головне управління МВС України у Львівській області та Координаційна рада козацьких організацій Львівщини.

Основною метою заходу організатори назвали інформування громадськості та осіб задіяних у проведенні заходів «Євро-2012» про правила поведінки в місцях великого скупчення людей. Зокрема для представників ЗМІ під час семінару розповідали про проблемні питання в організації діяльності журналіста у кризових умовах. Інструктори-тілоохоронці та запрошені для участі у семінарі консультанти під час лекцій та практичних занять ознайомили учасників із азами розуміння психології натовпу, навичками виживання в агресивно налаштованому людському оточенні, під час масових заворушеннях і демонстрацій, діям у різних надзвичайних ситуаціях. Зокрема під час виявлення вибухонебезпечного предмета або зброї у натовпі, наданні першої медичної допомоги пораненим тощо. Кожен із учасників семінару мав нагоду самостійно виконати запропоновані інструкторами алгоритми та випробувати набуті знання на практиці.Досвідом роботи кореспондента у кризових ситуаціях, набутим під час виконання миротворчих місій, поділилися із цивільними колегами військові журналісти запрошені на семінар. Зокрема, начальник інформаційної групи Центральної телерадіостудії Міністерста оборони України у місті Львові майор Анатолій Стельмах у 2004 році перебував у складі українського миротворчого контингенту у Республіці Ірак. Він розповів про особливості роботи кореспондента у близькосхідному регіоні. Навів декілька прикладів із власної практики, які дозволили йому уникнути небезпеки та виконати редакційне завдання.

– У небезпечних регіонах, де доводиться працювати журналісту, головне не забувати, що єдиний, хто тобі може допомогти – це ти сам. У гонитві за сенсацією не втрачати здорового глузду. Основна зброя журналіста – це якомога більше інформації про місцевий устрій, ментальність, культуру населення, їхні звичаї, специфічні традиції та віросповідання. Чим більше обізнаність у цих питаннях, тим більше шансів прийняти правильне рішення у небезпечній ситуації. Не останню роль, звичайно відіграють правильно підібране устаткування та добра фізична форма, – наголосив майор Анатолій Стельмах у своїй розповіді.

Підбиваючи підсумки, регіональний директор «NPBL Ukraine» у Львівський області Роман Яськів відзначив, що заходи проекту «Безпека та ЗМІ-2011» розписані до кінця року. Щомісяця подібні семінарські заняття відбуватимуться у різних містах України. Зокрема другий семінар відбудеться у Донецьку.

– Ми зацікавлені у динамічній та цікавій роботі із представниками засобів масової інформації. Дуже корисною для справи була участь військовослужбовців-миротворців. Ми хотіли б й на інші заняття у рамках реалізації цього проекту залучити представників оборонного відомства, які мають досвід виконання службових обов’язків у «гарячих точках».

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)