друкувати


Земляцтво іванофранківців у Києві очолив Б.Гдичинський

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-02-21 04:39:40

Минулими вихідними у виставкому центрі столиці, на проспекті Перемоги 40-б, зібралося понад 600 киян-уродженців Івано-Франківщини.

У фойє виставкової зали учасників представницького зібрання іванофранківців вітали троїсті музики із села Молодятин Коломийського району. Земляки, численні гості оглянули виставку-продаж майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Коломийщини, жваво спілкувалися між собою.

Після офіційного гімну Земляцтва його голова Роман Говдяк прозвітував про зроблене. Тримала звіт і Ревізійна комісія. Учасники зібрання майже одноголосно обрали нового голову цієї громадської організації. Ним став наш краянин, уродженець села Семаківці Коломийського району, нині заступник Міністра юстиції України, заслужений юрист України, кандидат політичних наук, депутат Івано-Франківської обласної ради Богдан Гдичинський. Роман Говдяк передав своєму новообраному наступнику офіційні атрибути та символи Земляцтва – кептар, кресаню і топірець, який, як було зазначено, «асоціюється з булавою».

«У цьому святковому залі зібралися прекрасні люди, які виросли на Прикарпатті і прославляють його своїми чудовими справами», – наголосив у своєму вітальному слові голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк. – Земляцтво Івано-Франківщини – це більше ніж об’єднання; це зібрання родини. Івано-Франківське земляцтво є одним з найкращих земляцтв у Києві, адже, як бачимо, сьогодні тут зібрався цвіт Української нації, наші земляки, якими ми по праву пишаємося. Присутні тут вихідці з Прикарпаття своїми успіхами відомі не лише в Україні, а й далеко за її межами».

Як і годиться, не обійшлося без нагороджень і подарунків. Медалі «За заслуги перед Прикарпаттям» голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк і голова обласної ради Олександр Сич вручили відомим землякам – Ларисі Гриджук, Любомиру Пирогу, Христині Стебельській і Марії Стеф′юк.

«У мене була найвища нагорода – звання Герой України, – зауважила наша славна землячка з села Рожнева, що на Косівщині, народна артистка України Марія Стеф'юк. – Але ця відзнака для мене ще вища, бо це нагорода від мого краю».

Тепло привітали земляків і голова Коломийської райдержадміністрації Михайло Негрич, Коломийський міський голова Ігор Слюзар. Своєю чергою Київська міська державна адміністрація та міська рада нагородили голову Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка і екс-голову Земляцтва іванофранківців Романа Говдяка найвищою відзнакою столичної громади – Знаком Пошани.

Після офіційної частини цього представницького зібрання відбулося прекрасне мистецьке дійство «Писанкова Коломийщина», яке підготували і провели на найвищому рівні працівники Коломийського міського та районного відділів культури. Свої багатогранні таланти демонстрували кращі мистецькі колективи: народний аматорський вокальний жіночий ансамбль «Яворина» з села Раківчик, народний аматорський родинний колектив «Перелаз» із села Сопів, заслужений майстер народної творчості України Михайло Тимофіїв, солісти Інесса Юзюк, Анастасія Кобилянська, Романа Махлай, читці Юрій Майхрович та Ірина Семенишин, ведучі Наталія Тарновецька і Микола Кавацюк.

Чудово вплелися в кількагодинне мистецьке дійство «Писанкова Коломийщина» народний артист України Михайло Кривень, солісти Національної опери України Микола Губчук та Андрій Романенко. Бурхливіші оплески зірвали запальні гуцульські мелодії у виконанні ансамблю народних інструментів «Серпанок» під орудою Молодятинського сільського голови Михайла Гриньківа. На завершення увесь зал разом із юною співачкою із Коломиї Христиною Ткачук заспівав мелодійну популярну пісню на слова Михайла Хромея, музику Дмитра Циганкова «Завітайте до нас в Коломию».

У коментарі представникам столичних і прикарпатських ЗМІ Михайло Вишиванюк зазначив: «Великі зібрання є традиційними для нашого краю. Земляцтво іванофранківців у місті Києві постійно рухається, постійно розвивається і на кожному етапі живе і працює по-своєму, але, як кажуть, досконалості не має меж». Голова ОДА переконаний, після цього зібрання наше Земляцтво стане «на якісно вищий щабель». А щодо його новобраного голови, то, за словами Михайла Вишиванюка, Богдан Гдичинський – «один з найкращих кандидатів, адже Богдан Петрович – надзвичайно добре знає киян, знає майже всіх земляків, які проживають в столиці, і не просто знає проблеми, які є в нашій області, він ними переймається. Та, головне, він має бажання і можливості лобіювати інтереси прикарпатців у найвищих органах влади та вирішувати наболілі проблеми нашого краю».

Водночас Михайло Вишиванюк поділився з журналістами своїми намірами – відкрити представництво Івано-Франківської обласної державної адміністрації та обласної ради в Києві. Він переконаний: це представництво «буде слугувати зв’язком між областю і земляцтвом, і завдяки цьому ми матеріалізуємо, поставимо в практичну площину роботу земляцтва і його подальший розвиток».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА