друкувати


Міністерство заперечує доцільність будівництва в Калуші заводу з переробки гексахлорбензолу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-02-09 11:30:53

Міністерство екології та природних ресурсів України «підтримує всі дії органів місцевого самоврядування, спрямовані на очищення України від небезпечних відходів», і, розділяючи хвилювання міського голови Калуша (Івано-Франківська область) щодо поводження з гексахлорбензолом, радить «поставитися до цього питання більш виважено», – йдеться у заяві, розміщеній на міністерській Інтернет-сторінці.

«Ідея переробки такої отруйної речовини як гексахлорбензол у передгір’ї Карпат небезпечна з точки зору перспективи розвитку Західної України як заповідної та рекреаційної зони, – переконаний Міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. – Крім того, незрозуміла перспектива такого заводу після знищення всього об’єму гексахлорбензолу з полігона у Калуші. Відходи такого класу мають бути вивезені за межі України та знищені на вже існуючих, спеціалізованих підприємствах».

Міністерство екології та природних ресурсів України нагадує, що в 2010 році з калуського полігону на знищення до Великої Британії вивезено 8,5 тисяч тонн гексахлорбензолу. За оцінками експертів, там залишилося приблизно 22 тисячі тонн отрутохімікатів. Токсична речовина, як наголошується, здатна накопичуватися в організмі людей та тварин, виявляючи «канцерогенні, тератогенні (порушення ембріонального розвитку) та імунотоксичні властивості».

Довідково: Будівництво заводу з переробки гексахлорбензолу ініціював міський голова Калуша Ігор Насалик. Необхідність створення такого підприємства аргументував тим, що завод міг би сприяти вирішенню проблем переробки токсичних відходів не лише Калуша, а й усієї Івано-Франківської області.

Категорично заперечив можливість будівництва такого заводу на екологічно чистій, з розвиненим туристичним потенціалом, карпатській землі голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА