друкувати


Нотаріуси навчались декларуванню доходів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-02-04 01:22:06

ДПІ в м.Івано-Франківськ з метою роз‘яснення норм Податкового кодексу продовжує проводити семінари-тренінги для платників податків. Нещодавно такий семінар було проведено для нотаріусів. Це був спільний захід з обласним управлінням юстиції та міським пенсійним фондом.

Перед початком семінару заступник начальника ДПІ в м.Івано-Франківськ Мирослав Бойчук провів брифінг для журналістів, під час якого проінформував представників місцевих ЗМІ, що попередній Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» не містив окремих положень щодо регулювання діяльності фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, до яких відносились і нотаріуси. Офіційний статус осіб, які проводять таку діяльність, визначено лише Податковим кодексом України. Тобто, у 2011 році нотаріуси мають право на відображення у своєму обліку витрат та оподатковуватимуть лише свій прибуток.

Відкривши семінар він розповів присутнім про нормативно-правові акти, які на сьогодні прийнято до Податкового кодексу, що стосуються самозайнятих осіб.

Начальник відділу масово-роз‘яснювальної роботи та звернень громадян Галина Яремко розповіла про основні положення Податкового кодексу. Крім того, вона повідомила присутніх про порядок надання податкових консультацій через консультаційний центр інспекції, за телефоном інформаційно-довідкової служби та на особистому прийомі.

Про порядок обліку осіб у податковій службі, які займаються незалежною професійною діяльністю, розповіла в.о. начальника відділу обліку платників податку Наталя Пилипок. Вона звернула особливу у вагу на те, що з 01.01.2011 року самозайняті особи обліковуються в інспекції не за місцем знаходження робочого стола, як це було раніше, а за місцем постійного проживання. Вона також навела перелік документів, необхідних для взяття на облік нотаріусів як платників основних податкових платежів та платників окремих податків.

Продовжила семінар заступник начальника відділу адміністрування фізичних осіб Ольга Костирко, яка розповіла присутнім про порядок оподаткування доходів, отриманих громадянами від провадження незалежної професійної діяльності. Зокрема вона зазначила, що декларації про отримані доходи за 2010 рік нотаріуси подають у період декларування доходів громадян, тобто до 1 травня 2011 року.

Також присутні на семінарі почули про порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об‘єктів нерухомого та рухомого майна та оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи подарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав.

Також податківці звернулись до нотаріусів  про співпрацю з питання залучення більшого кола громадян до декларування доходів від одержаної спадщини, подарунків та інших доходів.

Під час семінару–практикуму нотаріуси навчались порядку заповнення книги обліку доходів та витрат нового взірця та порядку подання звітності до ДПІ.

Цей захід проходив в рамках діалогу. Нотаріуси жваво обговорювали податкові нововведення, спільно з податківцями шукали відповіді на запитання, вирішували деякі організаційні питання.

Джерело: ДПІ в м.Івано-Франківськ