друкувати


Ланцюг єднання – дружній виклик івано-франківців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-01-23 09:00:21

Повторити звершення своїх батьків, які в 1990 році з’єднали «живим ланцюгом» столицю України з центром Галичини Львовом, вирішили 22 січня активісти та прихильники низки молодіжних громадських організацій Івано-Франківська. Їх «живий ланцюг», щоправда значно коротший, витягнувся вздовж вулиці Незалежності обласного центру.

В такий спосіб хлопці і дівчата вирішили відзначити 92-гу річницю проголошення акту злуки УНР та ЗУНР. «Ця акція, – розповідає один з організаторів заходу Святослав Никорович, – є повним відтворенням подій 1990 року на фоні того, що відбувається в Україні сьогодні. Вона носить всеукраїнський характер. Одночасно з нами її проводять молоді люди в Києві, Львові та майже всіх обласних центрах України». Зі слів пана Никоровича, ініціатором заходу виступили активісти громадського руху «Відсіч». В нашому місті їх ініціативу підтримали представники Української студентської спілки, громадської організації «Український вектор», Молодіжного союзу «Наша Україна», Української республіканської партії «Собор», УНА-УНСО та інших. «Ми планували цю акцію як позапартійну, – продовжує Святослав, – головною умовою участі в ній стала відсутність партійної символіки. Взагалі коли люди беруться за руки, це означає, що вони готові постояти одне за одного, тому цей захід має стати дружнім викликом нашого міста, щоб довести, що українці єдині не тільки на словах, а й на ділі».

Замість партійної символіки учасники ланцюга принесли державні синьо-жовті прапорці, чим довели, що, на відміну від учасників урочистостей 21 січня, для них принцип Української Соборності переважає над вузькопартійними інтересами. При цьому вони дарували одне одному синьо-жовті стрічки і співали слова Державного Гімну України.

Автор: Сергій БІЛИЙ