друкувати


День місцевого самоврядування на Коломийщині

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-12-08 03:30:49

Правові та духовні основи місцевого самоврядування беруть свій початок в ідеях Магдебурзького права, Конституції Пилипа Орлика, Європейській хартії місцевого самоврядування, де визначені демократичні принципи народовладдя та розвитку територіальних громад. З кожним роком органи місцевого самоврядування здобувають впевненість та досвід у вирішенні величезної кількості питань життєдіяльності Коломийського району. Величезна роль у цьому процесі належить депутатам всіх рівнів, особливо районним, адже ради представляють інтереси своєї територіальної громади населеного пункту і саме ради визначають політику місцевого розвитку.

7 грудня – День місцевого самоврядування. На Коломийщині до цього свята підійшли злагоджено і чітко. Нагадаємо: відбулась перша сесія районної ради шостого демократичного скликання, під час якої таємним голосуванням обрано Богдана Болюка, його заступником Михайла Угорського.

Після того як депутати обговорили порядок денний, в Народному домі м.Коломиї для працівників місцевого самоврядування та депутатів чекали святкові урочистості.

Державним гімном та молитвою було розпочато офіційну частину заходу, отець-мітрат УГКЦ Василь Мельничук звернувся до запрошених з напутніми словами. Він передав вітання від правлячого архієрея, єпископа Миколая Сімкайла і зазначив у своєму виступі, що життя людини повинно бути збережено і захищено від зачаття. І першочергово цю місію покладено, власне, на владу. Отець Василь подякував голові Коломийської райдержадміністрації Михайлові Негричу і його команді за тісну співпрацю влади і церкви, за розуміння, побажав побільше праці, злагоди, миру в колективах і вручив очільнику району, депутату обласної ради М.Негричу грамоту за значний особистий вклад у розвиток духовно-культурного, громадсько-соціального життя Прикарпаття та добру співпрацю з Церквою.

Благословив запрошених і декан Коломийський УПЦ КП митрофорний протоієрей о.Василь Гаврилюк, від імені владики Іоанна вручив грамоти голові Коломийської районної ради та районним депутатам.

До привітального слова на сцену було запрошено заступника голови Івано-Франківської обласної ради Василя Гладія, голову райдержадміністрації Михайла Негрича, голову районної ради Богдана Болюка та міського голову Ігоря Слюзаря.

"Від обласного депутатського корпусу, за дорученням голови обласної ради Олександра Сича прийміть щирі вітання з нагоди свята, - звернувся до присутніх у залі обласний гість. Наша співпраця в майбутньому буде тісною і приноситиме користь не тільки для району, а й для держави загалом. Україна сьогодні на шляху становлення, неможливо державу побудувати без розвитку місцевого самоврядування. Найбільшу відповідальність перед людьми несуть люди, яких обрали". Він наголосив, що саме з розвитком місцевого самоврядування побудуємо державу, яку ми задекларували, побажав здоров’я й примноження довіри щороку, запевнивши, що обласна рада готов до співпраці з кожною територіальною громадою, кожним депутатом та кожним сільським, селищним головою.

Вітав зі святом колег і голова райдержадміністрації Михайло Негрич, зазначивши, що велика роль у цьому процесі належить працівникам місцевого самоврядування, депутатам місцевих рад та сільським, селищним головам, які на Коломийщині професійно, ініціативно і з відповідальністю підходять до вирішення справ. Він передав вітання від голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка й побажав колегам, щоб у кожній родині, в усій Україні панували добробут, щастя й мир. Нехай провідником нашим буде чисте сумління, наше незмінне прагнення відстояти незалежність України, наша постійна й невтомна праця на її благо, - наголосив очільник району.

Міський голова Ігор Слюзар передав щирі слова привітань від депутатів міської ради, а новообраний голова районної ради Богдан Болюк запевнив, що тільки з депутатами можливо виконати ті завдання, які поставили виборці й запросив на сцену ветеранів, які з хвилюванням піднялися для привітань, вручення подарунків і грамот. Серед запрошених – колишні голови районної ради Василь Жибак, Віктор Корчинський, Роман Княгницький, працівники місцевого самоврядування Іван Будеркевич, Василь П’ятничук, Михайло Романюк, а також депутати трьох і більше скликань. Щирі оплески линуть на адресу заслужених працівників місцевого самоврядування.

Слід зазначити, що Коломийська районна державна адміністрація тісно співпрацює з районною радою, сільськими, селищними радами, сприяє здійсненню їх повноважень, вирішенню питань економічного, соціального та культурного розвитку Коломийщини, зміцненню матеріальної та технічної бази місцевого самоврядування.

Після урочистої частини відбувся великий святковий концерт, організований відділом культури і туризму райдержадміністрації.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА