друкувати


На івано-франківців очікує “Jazz-Bez”

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-12-03 11:04:47

Музикант Петер Брьоцман з Швейцарії та Роман Рось з Івано-Франківська, гурти «Первое солнце», “Second Approach Trio” (Росія), “Alex Maksymiv Projekt” (Канада – Нідерланди - Португалія), «Арт-престиж», vj-група “Cube” з Івано-Франківська та інші – всі вони з 3 по 11 грудня перетворять Івано-Франківськ на міжнародний центр якісної джазової музики. Адже в цей період тут проходитиме Міжнародний джаз-фестиваль під назвою “Jazz-Bez”.

Зі слів Романа Рося, який очолює Івано-Франківський джаз-клуб, цьогорічний фестиваль є ювілейним, оскільки проходить вже вдесяте. «Розвиватись фестиваль, – розповів музикант під час спеціальної прес-конференції 2 грудня, – почав у Львові Тоді це був спільний проект українських та польських музикантів – такий собі марафон. Музиканти з обох країн подорожували містами та грали. Зараз фестиваль розвився до тринадцяти міст, десять з яких розташовані в Україні»

До Івано-Франківська “Jazz-Bez”вперше прийшов минулого року. Тоді майданчиком для його проведення став місцевий ресторан “L-клуб”, камерний зал якого здатен вмістити до сімдесяти поціновувачів музики. «Цього року, – продовжує пан Рось, – ми вирішили зробити фестиваль по повній, тим більше, що до нас приїжджають музиканти першого джаз-ешелону: не тільки ті музиканти, які просто виконують джаз-музику, а ті, за ким, як то кажуть, в’ється історія».

Родзинкою фестивалю, за задумом організаторів, має стати виступ тріо з Швейцарії під керівництвом Петера Брьоцмана – музиканта, який, за словами Р.Рося, в 1967 році зіграв концерт, яким окреслив напрямок, в якому рухається сучасний джаз. Крім цього, концерти фестивалю, які відбуватимуться на базі Обласної філармонії, готелю «Надія», ресторану «L-клуб», кафе «Хрущ на вежі» та «Чикаго» тощо, будуть поєднуватись з показами кінофільмів на джазову тематику, вогняним шоу від театру вогню «Коли приходить ніч», літературно-музичним діалогом «Ідеальні фрази» за участю Романа Рося та Юрія Андруховича, а також майстер-класами з гри на різного роду музичних інструментах.

Автор: Сергій БІЛИЙ