друкувати


Відбулася акція «Один день в армії»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-12-02 10:28:02

1 грудня на базі Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного, що розташована у місті Львові, з нагоди 440-річчя з дня народження Петра Конашевича-Сагайдачного та 19-ї річниці Збройних Сил України за ініціативи Департаменту преси та зв’язків із засобами масової інформації Міністерства оборони України для представників мас-медіа Західного регіону відбулася акція «Один день в армії».

Журналісти, які прибули до видового вищого військового навчального закладу, одразу занурилися у вир курсантського життя. Їм було запропоновано відчути себе справжніми курсантами – майбутніми офіцерами. Атмосфера, яку спромоглися створити господарі акції, була просякнута патріотизмом та відданістю служінню Батьківщині.

Першим пунктом знайомства з Академією Сухопутних військ став нещодавно відновлений музей вищого військового навчального закладу. Експозиції, які містять унікальні історичні експонати, відтворюють розвиток військової освіти Галичини від початку 20 століття до наших днів. Особливе місце займають унікальні матеріали про видатного українського політичного військового діяча гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, ім’я якого носить Академія Сухопутних військ.

– Дуже приємно, що у дні відзначення 440-річчя з дня народження величного українського політика, полководця та воєначальника гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного та з нагоди 19 річниці Збройних Сил України у стінах нашої Академії для журналістів проходить акція «Один день в армії». Особовий склад вузу пишається тим, що носить ім’я славетного сина України. На нас покладені високі завдання навчати майбутніх офіцерів такими, яким був наш патрон – людьми нестримної кипучої енергії, хоробрими, освіченими, талановитими і здатними захищати рідну землю, – зауважив під час зустрічі із журналістами начальник Академії Сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук.

Слід зазначити, що експозиції музею Академії заслуговують уваги не лише курсантів та гостей вузу, а й широкого загалу та численних туристів міста Лева.

Далі журналісти Львівщини побували на кафедрі тактики, де ознайомилися із сучасними інноваційними методами викладання основного військового предмету – тактики ведення бойових дій. Відвідали центр імітаційного моделювання, де майбутні офіцери опановують науку миротворчої діяльності за найсучаснішими вимогами світової спільноти. А у залі засідань – переглянули 10-хвилинний фільм про вищий військовий навчальний заклад, в якому перебували.

Генерал-лейтенант Павло Ткачук зосередив увагу журналістів, що Львівська Академія Сухопутних військ компактно розташована на площі у 15 гектарів і гармонійно уписується до історичного ландшафту міста Львова.

Також представники мас-медіа на згадку про перебування у видовому вищому військовому навчальному закладі отримали пам’ятні книги про Академію відомого фотохудожника Василя Пилип’юка та відео-фільм.

Із зацікавленням учасники акції «Один день в армії» відвідали навчально-стрілецький комплекс, де курсанти опановують науку виконання вправ стрільби із стрілецької зброї. Унікальне обладнання цього комплексу дозволяє не виїжджаючи на полігон, навчити майбутніх офіцерів початковим навикам володіння всіма видами стрілецької зброї, а за допомогою сучасного комп’ютерного обладнання моделювати різноманітні обстановки для виконання стрільб.

Знайомлячись із інфраструктурою навчального закладу журналісти також відвідали тренажерний комплекс танків та БМП, побували у курсантській їдальні. Після чого вони отримали комплекти польових військових одностроїв і здійснили переїзд у Міжнародний центр миротворчості та безпеки, де розташована польова навчальна база Академії.

Прибувши на полігон, журналісти стали свідками десантування курсантів та офіцерів факультету аеромобільних військ та розвідки з літака АН-26. Слід зазначити, що того дня 147 військовослужбовців-аеромобілістів та розвідників з літака стрибали з парашутом вперше. А складні погодні умови додавали їм додаткових труднощів: сильний мороз та поривчастий вітер утруднювали дії десантників під час приземлення та гасіння куполів. Проте всі вони із завзяттям та впевненістю приборкали свої парашути.

Наступним місцем відвідування стало військове стрільбище, де тривали заняття з вогневої підготовки. Журналісти оглянули виставку стрілецької зброї, яка перебуває на озброєнні Збройних Сил України, коротко дізналися про їхні характеристики, поспілкувалися із курсантами і за бажанням виконали вправи стрільб із пістолета Макарова, автоматів АК-74, снайперської гвинтівки СВД та ручних кулеметів РПК-74. Найвлучнішим серед журналістів виявився кореспондент львівської газети «Ратуша» Юрій Руденко. Також добре відстрілялася керівник інформаційної служби радіо «Львівська хвиля» Людмила Томашевська. Журналіст ТРК «Люкс» Христина Гаврилів, ділячись своїми враженнями, сказала, що про армійське життя знала лише поверхнево, а ті процеси, які в ній проходять всередині і які вона щойно побачила та відчула, її дуже сильно вразили.

Після перебування на сильному морозі, журналістів запросили у розгорнутий на стрільбищі пункт обігріву, де відбувся гарячий обід та начальник Академії Сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук вручив учасникам акції «Один день в армії» грамоти за виконання стрільб.

Також журналісти побачили вогневе містечко Академії, де курсанти стріляли з кулеметів танків та БМП.

На завершення акції «Один день в армії» представники преси теле- та радіо компаній Західного регіону побували на танкодромі навчального закладу. Слід зазначити, що цей об’єкт Академії почав працювати з жовтня цього року. На його відновлення та облаштування пішло всього п’ять місяців. На відміну від старого танкодрому «Щирець» він розташований неподалік від «Гвардійського містечка», де на полігоні проживають курсанти, що дає змогу для організації навчального процесу значно економити моторесурс техніки та пально-мастильні матеріали.

Кульмінацією перебування журналістів на полігоні стало водіння бойових машин. Бажаючі отримати додатковий адреналін журналісти сіли за важелі танка Т-64БВ та за штурвали БМП-1. Як не дивно, діяли вони впевнено і вправно проїхали увесь маршрут танкодрому, відчувалися навички водіння автомобілів.

На зворотному шляху до Львова в автобусі учасники акції жваво ділилися своїми враженнями. Всі були задоволені не зважаючи на те, що полігон їх зустрів сильним морозом та вітром.

Автор: Підполковник Вадим БАКАЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)