друкувати


Коломию відвідав Дмитро Павличко

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-29 09:30:39

У суботу, 27 листопада, до Коломиї завітав Дмитро Павличко, поет, лауреат літературної премії ім. Т. Шевченка, відомий громадський діяч. Зустріч із громадою відбулася в Коломийському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Озаркевича.

Відомого краянина супроводжували Михайло Ратушний, член Народного комітету захисту України; Лідія Кононко, голова секретаріату Української всесвітньої координаційної ради; Катерина Криворучко, літературознавець.

Серед присутніх у залі Дмитро Павличко відзначив своїх добрих друзів – Василя Ткачука, Мирослава Симчича, колишніх однокласників-гімназистів Григорія Гуменюка, Івана Романюка та Романа Дронюка.

Зустріч відбулася у День пам’яті жертв голодомору 32-33 років і набула політичного спрямування з першими словами виступу гостя. Йшлося про національну загрозу, яку становить проросійська спрямованість діяльності Глави держави та вищих органів влади.

Україна з Росією не будуть у добрих стосунках, за словами Д. Павличка, допоки українці не матимуть можливості задовольняти свої національні потреби на території сусідньої держави. Доказом порушення в Росії прав громадян-українців на збереження власної мови й культури є ліквідація рішенням Верховного суду РФ від 24 листопада 2010 р. Федеральної національно-культурної автономії українців у Росії. Це в той час, коли в Україні збільшують обсяги вивчення і застосування російської мови, зазначив Д. Павличко. На всій території РФ, поділився він спостереженнями під час робочої подорожі, тільки в Башкирії діють кілька українських шкіл.

Делегація на чолі з Д. Павличком здійснює численні поїздки у рамках діяльності Української всесвітньої координаційної ради (УВКР), яка підтримує українців за кордоном. Нещодавно вони повернулися з Молдови з невтішними фактами про тамтешнє становище етнічних українців. Влада країни прислухається до проросійськи налаштованої політичної верхівки й робить спроби запровадити російськомовне навчання для українців-громадян Молдови.

– Українці ризикують знову опинитися на рівні колоніального народу і своїй державі, – продовжував виступ Д. Павличко. – Під час візиту до США Віктора Януковича у Нью-Йорку не зустрічала українська громада через заяву Президента у європарламенті проти визнання голодомору геноцидом.

І це чинить своя влада, не чужа, як за радянських часів. Українці століттями шукали шлях до незалежності, а тепер ризикують її втратити. Все тому, що нагорі опинилися люди, які дбають про виконання даних Росії обіцянок.

Михайло Ратушний підтримав порушену тему протистояння політиці владної партії. Єдиний ефективний спосіб він вбачає в об’єднанні опозиційних політичних сил, що осоливо актуально перед прийдешніми парламентськими виборами.

Саме з метою координації дій політичних сил і був створений у травні 2010 р. Народний комітет захисту України (НКЗУ). На установчих зборах підписи під декларацією комітету поставили представники 10 політичних партій. Як успішний приклад консолідації політичних сил М. Ратушний навів обрання О. Сича на посаду голови Івано-Франківської обласної ради, на яку претендував також «регіонал» З. Митник.

Мета діяльності НКЗУ, за словами М. Ратушного, досягнення важливих результатів співпраці політичних партій на всій території України. Незабаром парламентські вибори, і громадяни на місцях, зокрема коломияни, повинні донести до опозиційних партій свою готовність підтримати кандидатів від об’єднаних полiчних сил.

Завершилася зустріч подякою від громади, яку висловила Леся Бiлищак, заступник голови Коломийської РДА; передачею 10-томника «Антології українського державотворення» директорові Коломийської ЦРБ та хвилиною мовчання пам’яті жертв голодомору.

Автор: Віта БОЙЧУК