друкувати


У відділ переливання крові Коломийської ЦРЛ не прийшов жоден волонтер

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-23 12:45:03

Упродовж тижня переливання крові до відділу переливання крові у Коломийській ЦРЛ не прийшов жоден волонтер. І це попри те, що інформацію про цю акцію було оприлюднено в міських засобах масової інформації.

– Люди стали байдужі, донори приходять, тільки коли терміново потрібна кров їхнім рідним чи близьким. А потреба в крові постійна, особливо 3 групи резус-негативної – В (ІІІ) RH (-), – розповіла Коломия ВЕБ Порталу Марія Дрогомирецька, старша медична сестра відділенння переливання крові.

Трапляються ж ситуації, коли кров потрібна негайно. Так, після сумнозвісної автомобільної аварії, в якій загинув коломийський боксер Андрій Федчук, в реанімації перебував тренер Іван Данилишин. Його стан погіршився, і терміново потрібна була кров саме 3 групи резус-негативної. Відділення переливання крові та лабораторія тоді працювали цілодобово. Після того, як інформацію дали в рядку новин на НТК, відгукнулося 5 донорів із потрібною групою крові.

Цими вихідними терміново потрібна була кров пацієнтці в гінекологічному віділенні. Сьогодні у відділення переливання крові прийшло четверо донорів – це родичі чи близькі тієї жінки. Це єдиний спосіб, завдяки якому вдалося заготовити 14 л крові упродовж минулого тижня – завдяки донорству тих, чиїм рідним надали кров, та працівникам відділення.

Наразі ж у відділенні на запит із Обласної станції переливання крові в Івано-Франківську крові підготували 6 л плазми для виготовлення необхідного альбуміну. Це з попередніх донорських внесків, адже плазма зберігається в морозильній камері рік. Щойно відділену плазму поміщають на карантинізацію, у виробництві її застосують через півроку, після перевірки, чи донори за цей час не хворіли на інфекційні захворювання.

Еритроцитна маса ж зберігається тільки 3 тижні. Для заготівлі необхідної кількості крові медики у грудні планують виїзди до Отинійської та Гвіздецької лікарень. А також на донорів очікують у відділенні переливання крові Коломийської ЦРЛ щоденно до 14 год.

Автор: Віта БОЙЧУК