друкувати


Укрзалізниця презентувала «е-квиток»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-16 10:27:19

15 листопада 2010 року Укрзалізниця презентувала «е-квиток», який з 20 жовтня цього року впроваджено у поїзді 165/166 Дніпропетровськ-Київ у вагонах № 3,4,5,6,7. У заході взяли участь перший заступник Міністра транспорту та зв’язку України Володимир Корнієнко, заступник генерального директора Укрзалізниці Артем Лазня та начальник Головного пасажирського управління Укрзалізниці Олександр Іванько та інші.

Під час презентації журналістам продемонстрували, як замовляється, оплачується та роздруковується квиток через мережу Інтернет та як здійснюється посадка в поїзд за роздрукованим квитком.

Перший заступник Міністра транспорту та зв’язку України Володимир Корнієнко наголосив, що електронний квиток – це ще один важливий крок назустріч пасажиру. «Ми працюємо над тим, щоб пасажир обирав саме цей вид транспорту. Сьогодні напрацьована технологія, а терміни масового впровадження електронного квитка залежать від придбання обладнання, зчитувальних пристроїв на тендерній основі», — зазначив Володимир Корнієнко. Як стало відомо під час заходу від начальника Головного пасажирського управління Укрзалізниці Олександра Іванька, упродовж поточного року послуга буде доступна і у інших вагонах поїзда №165/166. Наступним кроком стане запровадження цієї послуги у інших поїздах. «За результатами випробувань електронного квитка у поїзді №165/166 Дніпропетровськ-Київ буде прийнято рішення про поширення продажу електронних квитків на інші поїзди залізниць України, в першу чергу міжобласного сполучення. А у 2011 році електронний квиток буде доступний вже у всіх поїздах», — проінформував Олександр Іванько.

У вересні електронний квиток в експериментальному режимі було випробувано на полігоні Придніпровської залізниці у поїзді №79/80 Дніпропетровськ-Київ. З жовтня дана послуга надається у поїзді №165/166 Дніпропетровськ-Київ у вагонах № 3,4,5,6,7. Упродовж жовтня вже оформлено 46 електронних квитків, у листопаді (станом на 14 листопада) - 20 електронних квитків.

Технологія передбачає самостійне оформлення пасажиром проїзних документів через мережу Інтернет (ресурс www.e-kvytok.com.ua) з оплатою повної вартості проїзду платіжною карткою та роздруківкою посадочного документа на звичайному папері.

Посадочний документ розпізнається (зчитується) провідником вагона за допомогою зчитувача штрих-коду, який входить до комплекту мобільного терміналу контролю документів (МТКД).

Після процедури розпізнавання, засобами бездротового зв’язку здійснюється зміна статусу проїзного документу в автоматизованій системі обслуговування пасажирів (АСК ПП УЗ). Підтвердження зміни статусу проїзного документа передається провіднику на МТКД, що є підтвердженням права на проїзд.

По закінченні поїздки пасажир отримує проїзний документ встановленої форми на бланку суворої звітності (завчасно роздрукований в касі та отриманий начальником поїзда до відправлення). Дана технологія застосовується в рамках дослідної експлуатації, до переходу на оформлення фіскальних чеків безпосередньо в поїзді, котрі замінять бланки суворої звітності.

Залізничники вбачають переваги від запровадження даної послуги. В першу чергу для підвищення комфорту пасажирів, які отримали можливість самостійно оформлювати посадочний документ у будь-який момент. Запровадження електронного квитка також зменшить кількість звернень до кас, що дозволить скоротити кількість пунктів продажу проїзних документів. Фахівці Головного пасажирського управління поінформували, що для обізнаного із системою оформлення електронного квитка цей процес становитиме не більше хвилини. Вони також повідомили, що наразі все більшою популярністю користується послуга замовлення квитків через Інтернет. З часу її впровадження (з 2008 року) кількість зарезервованих та оплачених у такий спосіб проїзних документів сягає майже 200 тисяч.

Довідка: 1 етап програми з бронювання місць через Інтернет з наступним оформленням квитка в касі Укрзалізниця запровадила 22 грудня 2008 року.

2-й етап програми з оформлення проїзних документів через Інтернет, коли пасажир може оплатити через Інтернет повну вартість проїзду та послугу замовлення, було запроваджено 30 березня 2009 року.

Оплатити замовлення можна платіжною карткою Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП) або міжнародною платіжною карткою (VISA, MasterCard, VISA Elektron, Maestro ). Після оплати пасажир отримує унікальний цифровий код, за пред’явленням якого він оформляє свій квиток у будь-якій касі Укрзалізниці в будь-який день до відправлення свого поїзда.

Через мережу Інтернет здійснюються замовлення квитків за повну вартість та дитячі. Безкоштовні та пільгові проїзні документи оформлюються виключно в касах.

Залізничні квитки також можна оформити та оплатити через Інтернет у відділеннях Укрпошти, на автовокзалах та через банківські термінали самообслуговування (банкомати та кіоски) мережі АБ «Експрес-Банк». Друк проїзних документів за пред’явленням бланка замовлення виконується в будь-якій залізничній касі.

3 етаппрограми. Укрзалізницею проведено низку робіт для забезпечення впровадження технології електронного проїзного документа: внесено зміни до нормативно-правової бази, розроблено програмне забезпечення оформлення електронного квитка, визначено склад програмно-технічного обладнання вагона для організації контролю електронних квитків провідником вагона, розроблений мобільний термінал контролю документів та програмне забезпечення взаємодії АСК ПП УЗ (автоматизованої системи керування пасажирськими перевезеннями Укрзалізниці) з мобільним терміналом контролю документів (МТКД).

Прес-центр

(044) 465-24-28, 465-21-76, 465-21-72

е-mail: ргеsscenter@uz.gov.ua