друкувати


В Івано-Франківську відсвяткували День незалежності Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-15 03:30:32

Мелодію «Мазурки Домбровського» – державного гімну Республіки Польща – не часто доводиться чути глядацькій залі Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка.

Один з таких днів припав на 13 листопада, коли в приміщенні театру, з ініціативи генерального консульства Республіки Польща у Львові, відбулись урочисті заходи з відзначення 92-ї річниці незалежності РП. Свята Дня незалежності, яке наші західні сусіди відзначають 11 листопада, було встановлено в 1937 році на вшанування відновлення в 1918 році польської державності Юзефом Пілсудським.

Участь в урочистостях з даного приводу взяли генеральний консул РП Гжегож Опаліньський, голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник, міський голова обласного центру Віктор Анушкевичус, начальник головного управління культури і мистецтв Володимир Федорак, представники духовенства, лідер полонійних національно-культурних товариств з різних областей Західної України на чолі з головою Федерації польських організацій в Україні Емілією Хмельовою.

«Хотілося б, щоб ми також святкували 92-гу річницю своєї незалежності, як це сьогодні роблять поляк, – зазначив Ігор Олійник, – цивілізаційний розрив між нашими двома народами власне і становить 72 роки. Тож сьогодні ми можемо лише привітати наших сусідів з їх святом, тому що це наш стратегічний партнер». Зі слів пана Олійника, сьогодні наша область має договори з багатьома воєводствами РП, зокрема в сфері культури та освіти.

Зі слів генерального консула Гжегожа Опаліньського, на сьогоднішній день між Україною і Польщею стрімко розвивається співпраця в усіх без виключення сферах і важко сказати, яка з цих сфер є найважливішою. Не вплинула на динаміку польсько-українських відносин навіть зміна керівників обох держав. «В деяких галузях, – зазначає пан Опаліньський, – ці відносини навіть значно покращились».

До уваги гостей свята польські музичні колективи представили низку вокальних та хореографічних композицій, що дали івано-франківцям змогу трошки ближче наблизитись до історії та культури цього братнього слов’янського народу.

Автор: Сергій БІЛИЙ