друкувати


У Польщі заборонили куріння в громадських місцях

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-15 12:02:40

В Польщі набув чинності закон, що забороняє куріння в громадських місцях. Заборона пошириться на лікарні, школи, спортивні клуби, зупинки громадського транспорту, дитячі майданчики і місця громадського відпочинку.

У барах, пабах, кафе та нічних клубах палити все ж таки дозволяється, але тільки в тому випадку, якщо для курців в цих закладах передбачена окрема, ізольована кімната з хорошою системою вентиляції. Дозволяється обладнати зони для куріння і на робочих місцях, в університетах і на вокзалах.

Порушникам закону доведеться заплатити штраф до 500 злотих (більше 160 доларів). Організації, які не оповістили своїх співробітників про заборону на куріння, будуть оштрафовані на суму до 2000 злотих (більше 600 доларів).

Повідомляється, що в Польщі живе дев'ять мільйонів постійних курців при населенні 39 млн людей.

На прийняття цього закону вплинула ініціатива Еврозоюза, який планує заборонити куріння на робочих місцях у всіх країнах ЄС до 2012 року.

Польща стала 11 членом Євросоюзу, який заборонив куріння на робочих місцях. Першою була Ірландія - там відповідні закони набрали чинності в березні 2004 року. Влітку 2007 року куріння в громадських місцях заборонила Великобританія. За нею послідували Італія, Іспанія та Литва. З 2008 року набула чинності заборона на куріння в барах і ресторанах в більшості земель Німеччини, а також у Франції та Португалії.

Напочатку вересня у Єгипті також заборонили курити у громадських місцях.

Зазначимо, українці – другі у світі за кількістю курців після Греції.Держкомстат України констатує постійно зростаючу кількість тих, хто курить, серед дітей від 12 років. Серед регіонів лідером серед курців є Донеччина, де палить 27,5% населення від 12 до 18 років. Половина цих людей викурює за добу від 16 до 20 сигарет. Також за офіційними даними, впродовж останніх 5 років кількість жінок, які палять, в Україні зросла утричі.

Джерело: ТСН.ua