друкувати


У Коломийській ЦРЛ розпочався тиждень переливання крові

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-15 02:15:41

В Україні не вистачає донорської крові. Така інформація у засобах масової інформації з'являється мало не щодня як коментар до випадків, коли доводиться терміново просити рідних, друзів, сусідів здати кров та допомогти врятувати життя, тому що в лікувальному закладі її немає.

Від 15 жовтня у відділі переливання крові Коломийської ЦРЛ розпочався тиждень переливання крові. Хоча прийматимуть донорів десь аж до січня.

— Планово щороку у відділі мають заготовити 680 літрів крові, — розповіла Коломия ВЕБ Порталу старша медсестра Марія Дрогомирецька. — Доза крові від одного донора 340 мл. Усі працівники відділу здають кров щоразу, також медперсонал з інших відділів ЦРЛ, з дитячої поліклініки, приходять студенти-медики. Та більш доводиться розраховувати на родичів пацієнтів ЦРЛ.

Волонтери не приходять. Можливо, ця публікація приверне увагу потенційних донорів.

Особі, яка виявить бажання здати кров та плазму, має бути 18-60 років. Стерильність та безпеку процедури медики гарантують — централізовано закуплені одноразові контейнери для заготівлі крові, індивідуальний комплект розпаковують у присутності донора. Кожен отримає безкоштовні аналізи, а це: група крові, резус-фактор, білірубін, АЛТ, гепатит В, С, СНІД, сифіліс.

Для аналізів беруть додатково 40 мл крові додатково. Якщо результати позитивні, отриману кров та плазму відішлють до обласної станції переливання крові в Івано-Франківську. Частина її йде на переливання. Лікарні надсилають замовлення, отримують і використовують кров для лікування пацієнтів. Решта у вигляді плазми йде на виробництво різних препаратів, зокрема імуноглобуліни специфічної спрямованості, альбумін і багато інших - усього понад 10 найменувань. Альбумін, зокрема, широко використовують під час травматичного шоку, при опіках, хворобах шлунково-кишкового тракту. А от щоб виготовити 200 мл альбуміну, потрібна кров 8 донорів.

Донор після здачі крові отримує дводенний лікарняний.

Свого часу було дуже багато, і в Коломиї також, “Почесних донорів”. Зараз це звання присвоюють особам, які безоплатно здали понад 19 літрів крові (40 разів в максимально допустимій нормі 450 мл або 60 разів плазму. Цим донорам державою передбачено низку пільг: отримання надбавки у розмірі 20% до мінімальної пенсії за віком, оплата 50% вартості ліків в аптеках державної власності, безоплатне позачергове зубопротезування у закладах охорони здоров'я загальнодержавної чи комунальної власності, за винятком зубопротезування з використанням дорогоцінних металів. Для них передбачено пільгове придбання ліків зі знижкою 50% за рецептом, виданим закладом охорони здоров'я загальнодержавної чи комунальної власності, першочергове придбання за місцем роботи або навчання путівки для санаторно-курортного лікування.

Автор: Віта БОЙЧУК