друкувати


Коломию планують внести до «Маршруту доброти Івано-Франківщиною»

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-12 04:15:00

Сьогодні в центральній районній бібліотеці м.Коломиї відбувся семінар, присвячений реалізації туристичного проекту для осіб з особливими потребами «Маршрут доброти Івано-Франківщиною».

Проект реалізують головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв'язків та інвестицій Івано-Франківської ОДА, Регіональний туристично-інформаційний центр Прикарпаття спільно з товариством молодих інвалідів «Братерство» за сприяння Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив, а також під патронатом Національної асамблеї інвалідів України.

Семінар очолили Наталія Близнюк, начальник відділу розвитку туристичної індустрії головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв'язків та інвестицій Івано-Франківської ОДа, та Микола Євчук, координатор проекту від Товариства молодих інвалідів.

Відвідали захід Людмила Федор, начальник відділу культури і туризму Коломийської РДА; Леся Білищак, заступник голови Коломийської РДА; Уляна Мандрусяк, начальник відділу культури і туризму Коломийської міської ради; Ярослава Ткачук, директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського; Ольга Руданець, директор готелю “Писанка”, представники коломийської туристичної агенції “Марко”, місцевої садиби зеленого туризму “Достаток” та печеніжинської “Садиби Старжинських”, працівники районного та міського відділів культури і туризму.

Організатори зустрічі мали на меті поінформувати про проект та налагодити стосунки для співпраці з представниками туристичної галузі Коломиї та району. На даному етапі проекту організатори здійснюють моніторинг потенційних об'єктів маршруту на наявність технічних умов для інва-туризму. Серед оглянутих на Коломийщині поки що доступною для людей з обмеженими можливостями визнано тільки садибу «Княжий град» у Княждворі, тисовий заповідник можна оглянути із супроводжуючою особою.

У коломийському музеї «Писанка» доступним для інвалідів є тільки перший поверх. У готелі «Писанка» намагаються обслуговуванням компенсувати технічні незручності. Споруду будували в 2000 р., тоді в будівельних нормах не було вказано про необхідність забезпеченння доступності закладу для людей з особливими потребами, зауважила Ольга Руданець. У музеї Гуцульщини, розповіла Ярослава Ткачук, двері, якщо відчинити навстіж, достатньо широкі для туриста на візку, допомагають здолати сходи на перший поверх. А от сходові марші недоступні. У музеї розробляють проект та накопичують кошти для установлення ліфта. Загалом організатори проекту зацікавлені у включенні коломийських музеїв до «Маршруту доброти».

Микола Євчук зауважив, що інва-туризм — це дуже динамічна галузь та великий потенційний ресурс для туристичного бізнесу. В Україні відбуваються безліч семінарів, конференцій інвалідів, у тому числі всеукраїнських, за участю близько 300 осіб. Тож безумовно матимуть фінансовий зиск ті заклади, які здатні забезпечити всі умови для таких зібрань. Представник товариства інвалідів наголосив, що люди з особливими потребами самодостатні й забезпечити їм доступ до споруд не потребує якихось надзусиль. Він розповів, які є вимоги до готелів, мотелів, відпочинкових комплексів, музеїв та закладів громадського харчування.

Зокрема, слід подбати, щоб на прилеглій до будівлі території не було перешкод для руху осіб з обмеженими можливостями. Слід подбати про зручність під'їзної ділянки до установи — ширина тротуару 1.50 м, жодних перешкод для пересування. Виділити місця для паркування автотранспорту пасажирів-інвалідів — тут місце для паркування має бути не вужче 3.5 м задля зручності інвалідів з візками. Сходи повинні дублюватися пандусами, обладнаними ручками. Ширина дверей повинна бути не менше 85 см. Необхідно також облаштувати універсальні туалети. Це якщо коротко. Для зацікавлених та задля сприяння дотриманню державних норм будівництва організатори проекту упорядкували Методичні рекомендації з облаштування об'єктів туристичної інфраструктури для людей з особливими потребами. Примірники вони передали й до органів державного архітектурно-будівельного контролю, які видають дозвіл на експлуатацію будівель, повідомила пані Наталя.

Гості з Івано-Франківська розповіли про досвід реалізації попереднього туристичного проекту для людей з особливими потребами «Доступне Прикарпаття». У його рамках для маршруту було обрано три музеї: Наталії Кобринської в Болехові, «Природа землі Галицької» в Галичі та Миколи Угрина-Безгрішного в Рогатині. Останній заклад пожертвував квітковими клумбами задля встановлення бетонного, «вічного», пантуса. У Болехові потрібен був незначний, невисокий пантус, що успішно реалізували. У Рогатині встановили пантус з ефективною ребристою поверхнею. Завдяки невеликим зусиллям ці заклади тепер популярні серед інва-туристів.

Під час спорудження нових будівель у нас дбають перш за все про вишуканість форми, а результат часто виявляється зовсім непрактичним. Це як у жарті про двох досвідчених інва-туристів, українця та іноземця, каже пан Микола: іноземець зауважив, що в нас, мабуть, багата країна, адже робимо двері різноманітного розміру, а за кордоном — усі єдиного стандарту.

Справді, в світі давно дотримуються універсальних норм для облаштування споруд, щоб забезпечити зручність для всіх категорій громадян. В Україні сприяють людям із особливими можливостями на законодавчому рівні. Проте потрібна активна позиція громадських організацій та подібні ініціативи для інформування суспільства та нагадування про потреби інвалідів. В результаті замовчування про існування цієї категорії громадян в Радянському Союзі вони досі залишаються на околицях суспільного життя в Україні. Їхнє намагання бути активними членами суспільства потребує сприяння та підримки. Організаторам проекту, на жаль, доводиться отримувати відмову у співпраці з боку представників окремих закладів — їм це, мовляв, не потрібно.

Інформацію про відібрані для “Маршруту доброти” об'єкти буде розміщено та розповсюджено в спеціальних брошурах, а також оприлюднено на сайті www.inva-tour.if.ua. Також на початку грудня буде організовано інформаційний тур маршрутом для представників ЗМІ та туристичних фірм за участю осіб із обмеженими можливостями.

Автор: Віта БОЙЧУК